2014-08-26
2013 浏览
每年帮姨仔、舅仔庆祝生日,最大好处喺可以一餐过搞掂,因为佢哋生日只喺相差一星期,不过,谂去边度食就最烦,皆因舅仔较为嘴刁,佢又钟意食中菜多过西餐,传统酒楼有啲了无新意。早前曾到访过「大力棒棒」,试过其中一些特色摩登中菜,所以,今回就铁定带舅仔嚟一试有几摩登法?今次再嚟,发觉店家换咗啲红色、黄色嘅竹椅,感觉轻盈得多,至于其他方面,则无乜点变,室内环境依样大玩中国色彩元素,如竹帘、油纸遮形吊灯、幽默画作 。由于已食过一次,所以对餐厅菜式有一定认知,故此,拣嚟几款上次食过嘅心水之外,再加少少估计较合舅仔口味嘅菜式。由于我哋都喺一行只得5人,所以,菜式就唔点太多,况且,事后仲有分子雪糕做甜品。 烟鸭胸 $10犹如中菜馆嘅酸菜、花生,以两个人一客计,其实,既然喺走在摩登线上,不妨考虑取消依个中菜传统嘅习惯,或者可以大方啲送俾客食。 自家制洛神花茶 $18 / 杯,$32 / 壶 店中有自家制薏米水及洛神花茶,觉得后者好饮啲,所以,都点一壶俾屋企人试吓。酸酸甜甜嘅洛神花茶,餐前饮的确有种叫人开胃嘅感觉 。 鸡丝粉皮 $488款凉拌小食中,拣咗凉爽嘅鸡丝粉皮。粉皮绵薄,配合埋青瓜丝、鸡
8款凉拌小食中,拣咗凉爽嘅鸡丝粉皮。粉皮绵薄,配合埋青瓜丝、鸡丝,芝麻酱亦好够浓香,只喺稍稍觉得可以做番稀少少,口感无咁浆。 饱受折磨 $42
足见大部分金菇条条分明,如果入过厨你就知将啲金菇拆条喺几花时间嘅一件事。金菇逐条拆散,上粉炸,混和七味粉及淮盐,条条分明,金香酥脆,咸咸香香,送酒嘅推介脆口小食 。 杏汁白肺汤 $268
人少少要个4人份,话虽如此,已好够我哋5个人饮,仲有得添饮,当然汤渣照样上晒碟,以表真材实料,而猪肺食落完全无膻臭味,可见啤水洗猪肺无hea做。而个炖汤入口非常滋润,清甜芳香,清泽润肺,杏香淡雅 。 浓汁咖喱皇子鸡盒 $148
招版鸡锅有多款选择,有标准及大嘅份量,就以依个浓汁咖喱皇子石锅鸡,标准卖$118,大则卖$228,如想改多士盒,另加$30。个咖喱几香浓,但做法偏似日式,带甜味,而鸡肉好滑溜。至于个多士盒拣蒜蓉牛油味,包身脆脆哋,切开一件件再沾埋咖喱汁食,宁舍好味。 鲍鱼鸡粒豆腐煲 $98
热辣辣嘅石锅逼令成道菜香喷喷,粒粒鲍鱼无花无假,烟韧具嚼劲,鸡粒鲜味嫩滑,而豆腐夸张少少讲更可以用超滑形容,个酱汁稠密浓香而惹味,捞饭之选 。 鲍鱼酥盒 $340
店中有唔少被列为「镇店小菜王」嘅菜式,庆生饭点都加一、两道贵气少少嘅菜式贺一贺佢哋,依道本应一客4件酥盒,就加够5件人人有份。单睇卖相真喺几够霸气,不过,要霸气就需要付出多少少金钱,但计落平均一只$70又OK㖞 。酥盒极富牛油香,咬落十分酥脆,而鲍鱼炆煮得浓郁滋味,有咬口,不过,鲍心位有少少韧 ,美中不足之处。 瑶桂炒龙芽 $88
时蔬类亦有超过10款,临尾就嚟多一道较清淡少少嘅时蔬类,龙芽就即喺银芽,加埋粉丝、瑶桂丝、葱粒、蛋花清炒,味道稳打稳扎,口感纷陈,当然又唔会有咩太大惊喜啦。 食罢咁多道菜式,家人都好满意,小弟亦总算有得交差,跟住,一齐去附近嘅Lab Made食分子雪糕!