2014-09-21
年初到访过尖沙咀金巴利道嘅韩式烤肉店「喜来稀肉」,主打一只成年猪只有200-300克嘅护心肉,以及炉边烤蛋,觉得美味又独特,当其时都可讲得上城中独卖。早前,又见到另一新店,被喻为韩国No.1烧肉嘅「新麻蒲」,落户铜锣湾,故嚟到新麻蒲就喺想再重温一下护心肉嘅美味。迎门口一个大招牌,正正讲出何解No.1,皆因全球分店总数超过480间,遍布中国、东南亚及美国,单单韩国本土已拥有430多间分店(注:喜来稀肉晌韩国本土则有230多间),绝不能小觑佢嘅规模,果然喺市场占有率之冠。喜来稀肉个环境有种年轻、不拘小节嘅感觉,石屎墙身、水泥地下,基本上无太多装修,并以围炉圆枱居多;然则,新麻蒲都有点相类似,水泥地下、仿红砖墙,不过,就以4人卡位为主,坐得较舒适,最特别每个卡座顶都置有光管,感觉较为摩登,而炉顶又有个烟囱连波形吊灯,刻意聚光于炉上,非常有心思。个烟囱又可以伸缩,故此,抽风效果都可以,食咗成晚都唔觉烟雾弥漫。翻一转餐牌,其实跟据之前食韩烧嘅经验,大抵都知道个情况。第一版就介绍护心肉嘅效能,而选择不外乎猪肉类、牛肉类、主食类(饭面、热锅)、特选料理(寿司、年糕、煎饼)、酒类、饮品及韩冰。一向食有
食物包括有:牛霜降肉(120g)、新麻蒲秘制牛五花肉(150g)、新麻蒲护心肉(150g)、新麻蒲五花肉(150g)、特选什锦拼盘(年糕、蘑菇、猪肉香肠、大虾)、火炙霜降牛肉寿司4件,美观实用嘅三层架盛载所有食物登场。
大虾够新鲜,鲜甜弹牙喺意料中事,而冬菇、金菇、鸡肶菇烧完口感柔韧,菇香滋味,猪肉香肠亦都唔错,唔似得啲平价鸡肉肠成日出现过咸嘅现象;不过,最估唔到喺啲年糕,烧完都仲喺咁硬,真奇怪。
色泽深红嘅霜降牛肉,油花分布平均,切成一小件一小件,第一次烧可能过咗火,有点韧,第二次就理常好多,由于肉嫩又带好重油份,所以,小弟较钟意以生菜包住,再加啲青瓜一齐食;餐牌标明喺新麻蒲五花肉,由于供应问题,改以色泽粉嫩嘅秘制猪颈肉代替,睇落同样脂肪分布匀巡,切成条形,咬落有种爽脆感,一样油香滋味。
较深色喺护心肉,晌喜来稀肉嘅食文都介绍过,所以唔多叙述,相对浅色喺牛五花肉。前者因为喺一组肉筋,所以形状比较细小,无乜脂肪,但黐住少少筋膜,口感喺柔韧有弹性;后者摊开后喺薄薄一大片,轻烧即可,嫩滑油香富肉味,净食或包生菜皆宜。
蓝天柠檬汽水、覆盆子红醋汽水 $28
食住韩烧真喺唔饮嘢唔得,饮品中有几款几新奇嘅汽水:蓝天柠檬汽水、酸梅汽水、覆盆子红醋汽水,款款都喺卖$28一杯,试咗其中两款。蓝天柠檬汽水其实跟饮一般汽水分别唔太大,犹如柠檬梳打,只喺色泽做得靓,望见都爽晒;而覆盆子红醋汽水则特别少少,酸酸甜甜,有种饮酸梅汤嘅感觉。
虽然,有啲菜式未能一试,不过,临尾嘅两款韩式甜点,著实带来惊喜。前者简单以冰沫,加入黄豆粉、麻糬、杏仁片,一层又一层铺制而成,而后者则多加一大撮红豆。何谓「冰沫」,其实即喺刨冰,但刨得极度幼细,入口绵柔即化,带浓香嘅牛奶味,配以豆香十足嘅黄豆粉,烟烟韧韧嘅麻糬,薄薄脆脆嘅杏仁片,真喺要味道有味道,要口感有口感,真喺食完韩烧嘅最佳甜品,不容错过,而且份量颇大,莫讲喺二人份,3-4人都够试。