2008-08-17
懒左一排无写到食评, 今日肯坐系电脑前写呢篇食评食因为我要讲: 呢间店好值得来食呀~~~~~~其实当系杂志睇到呢间店既介绍时巳很想黎食, 之前曾订过一次位, 但因为太大雨而被逼取消, 直至上星期某日同个同事倾开大家最感兴趣既话题: 食~ 佢问我有无试过呢间先突然谂起, 即刻约番上次原本约好的朋友同埋老公一齐再试, 订位时间有二轮6:45-8:15; 8:15-11:00, 另外9点后有九折, 但我唔想咁夜食所以打去问可否7点, 听电话既小姐帮我查完订枱情况后都肯俾我呢个时间, 但要9点交枱~满心期待的呢日终于来到, 我竟然有事迟到, 7点还系巴士上, 唯有打电话去推迟到8点, 8点准时去到, 好口渴呀, 即刻点左青柠梳打先, 有几多食物选择, 第一轮点左最想食的: 炸虾饼, 炸粟米饼, 烧猪颈肉, 烧鸡, 冬阴公汤, 辣椒膏炒虾, 明炉烧鱼, 嘻嘻~ 点左好多野呀~等了一阵, 野饮到, 我同朋友一致认为青柠梳打无咩味, 梗系, 得一片青柠系入面, 但试过老公的柑桔水好味好多㖞, 见到隔离枱的龙眼冰及珍多冰好似都唔错, 即刻叫过啦~ 美食一一上枱,好彩呢度的食物份量会根据人数决定,最先黎
最先黎既系辣椒膏炒虾, 不太热明显系一早炒好, 但好入味, 大家一致认为好好味, 要再叫, 因为我地三人得三只虾~
再来的炸虾饼热辣辣, 系新鲜炸起, 好好味呀~~~大家一路食一路称赞~炸粟米饼都好好味, 见到一粒粒粟米系入面;
再来的烧猪颈肉同烧鸡都好好味, 冬阴公汤够辣够酸, 我钟意,
明炉烧鱼系成条鱼上, 但味道一般~咖喱炒虾明显比辣椒膏炒虾失色, 因为无咖喱味, 又不辣~
食到咁上下即刻展开第二轮功势, 叫番辣椒膏炒虾, 飞天炒通菜, 我想试泰式炒金边粉, 但另外二位话开始饱唔赞成叫, 但我一意孤行选左, 再来一客鸭胸肉~红咖喱鸡及一客簿饼~
饮啖珍多冰, 好香既椰汁味, 好好味, 但老公唔钟意椰汁味, 觉得龙眼冰最好味~
飞天通菜热辣辣炒起, 好入味, 我地食到竖起手指, , 鸭胸肉都唔错, 红咖喱鸡的汁好好味, 但鸡唔入味, 但迟迟都未见簿饼上枱, 我点的炒金边粉上枱啰~~一阵难以抗拒既香味迎面而来, 的色泽都好正路, 引到另外两个反对我叫的人都提起筷子夹来食, 见到冒著烟就知又系即刻炒起的, 我都未食隔离的朋友巳大叫: 好好味呀~~好彩你有叫者~ 佢讲得无错, 真系好正宗的味道, 好好味~但入面的鸡肉就无人吼~, 因为无味的~
再来的簿饼热辣辣的, 点红咖喱简直一流, 一定要叫呀~
三个人一路食一路赞, 大家一致认为好好味好抵食, 因为味道真系几正宗, 比起好多所谓的泰国餐厅好味好多, 最正系饮品都系任饮, 我地三人一人饮左三杯, 见到隔离枱四人还利害, 一路不停咁叫~
总结: 好味的~~龙眼冰, 珍多冰最好饮~ 辣椒膏炒虾, 簿饼, 泰式炒金边粉, 飞天炒通菜, 冬阴公汤, 炒虾饼, 烧猪颈肉,
一般但食得过的: 鸭胸肉, 红咖喱, 烧鸡~
唔好味的: 辣椒膏炒青口, 明炉烧鱼, 串烧
真系好好味~ 相信好快又会再来