2023-01-10 179 浏览
之前黎过元朗呢间餐厅食蒸海鲜,食完之后一直念念不忙,同埋上次黎知道星期六日有live band,今次专登拣咗星期六返黎encore,不过今次决定试另一个餐。人气龙虾海鲜餐是日精选老火汤杞子虫草花蒸鸡龙虾(半只)日本元贝(1只)肉蟹(半只)蛏子(1只)鲍鱼(1只)本地生蚝(1只)海中虾(2只)沙白(1份)蚬(1份)蒸选时蔬(任食)海皇粥底精美甜品今次门口几个透明缸放嘅位置唔同咗,不过啲海鲜一样咁多咁生猛,店员会俾张纸仔你出去夹海鲜,跟返纸仔嘅数量去夹,夹完就交返俾店员帮手处理,我就夹左两只鲍鱼、两只生蚝、1只蟹同1只龙虾。夹完海鲜返去店员就已经拎左老火汤同杞子虫草花蒸鸡俾我哋,老火汤味道浓郁,饮得出系真材实料,一边饮就一边等啲鸡蒸熟,好快就过咗十分钟,啲鸡就蒸熟咗,鸡肉好嫩滑,吸收晒虫草花既香气,味道鲜美。系食紧鸡嘅期间,海鲜拼盘就到左,见到全部海鲜都处理得好干净,枱面会有教学教蒸各种海鲜需要既时间,吾洗怕蒸过时,海鲜入口鲜味十足,由其是肉蟹,多肉又多膏,真系食到停吾到口。自助区有蒜蓉、葱、芫茜、辣椒、豉油等调味料,加埋调味料,带出晒海鲜既鲜味,仲可以拎粉丝自制蒜蓉粉丝蒸扇贝添!今次食完

人气龙虾海鲜餐
是日精选老火汤
杞子虫草花蒸鸡
龙虾(半只)
日本元贝(1只)
肉蟹(半只)
蛏子(1只)
鲍鱼(1只)
本地生蚝(1只)
海中虾(2只)
沙白(1份)
蚬(1份)
蒸选时蔬(任食)
海皇粥底
精美甜品

今次食完海鲜就已经好饱,所以就无系自助区拎蔬菜,虽然好饱,但点都要试下个粥底,配料有南瓜、芋头同猪骨,粥底吸收晒海鲜既精华,我地仲专登留返蟹盖嘅蟹膏加入碗粥到,真系特别鲜甜。最后就食返个芋头西米糖水作总结,真系十分满足!