2017-07-20
上星期我食完URA北海道马粪海胆丼,真系念念不忘,我呢个星期叫埋朋友黎多次。咁我星期三放假,去到6点几啦,我又冇book 枱walk in 啦, 又系bar 枱位,order番上次个海胆丼, 朋友叫左个 URA 海胆吞拿鱼三文鱼子丼,问侍应系咪仲有果个海胆丼$198优惠(原价$488,个优惠唔个做几耐,各位要食不妨打去餐厅问下先),侍应话仲有,ARARAR 今次先黎海胆吞拿鱼三文鱼子丼,成个三色丼摆位好靓,中间一件四方日式煎蛋印有URA大名,旁边有即磨既 wasabi, 围住梅花间竹既吞拿鱼茸,五份海胆同埋三文鱼子,每一样都系咁独当一面咁出类拔萃,粉色既吞拿鱼茸,目测已知是新鲜货色,先试一啖,入口即溶既感觉加上葱花既提味,满口鲜甜鱼香葱香味,第二啖,胀卜卜既三文鱼子,每一粒都咁饱满,一口咬落去鱼子汁散射系口内,令人冇办法唔接住食第二啖。饮杯水,清清个口,再黎食海胆,海胆水准保持到同上次一样,新鲜甜美,呢一个丼简直系对味蕾既一个享受。跟住黎到系海胆饭,睇过我上篇介绍既朋友就知道正,今次我影左条片比大家分享下,做野咁辛苦系时候对自己好D。