2015-06-21 3798 浏览
嘉顿是烘焙食品的制造商,因此用上面包师的标志,微笑的面包师代表美食带来的欢乐。嘉顿公司创立于一九二六年。八十多年来,嘉顿经历了时代的动荡,社会的变迁和科技的演进。时至今日,嘉顿依然坚持品质至上、积极创新,与时并进。嘉顿公司是现时全港最大、最具规模及设备最先进的食品企业之一,无论在生产技术、品质、产量和市场发展方面,早已达至国际水平。现时数以千计的嘉顿食品之中,不少曾荣获国际及地区性美食奖项,优越质素不言而喻。大家知唔知嘉顿的名字是怎样呢? 当时还是小伙子的创办人张子芳先生及其表兄黄华岳先生,在下班后,于香港动植物公园倾谈开面包店的计划,因此便以"Garden" 命名,「嘉顿」这家传户晓的名字就在此时诞生了。入返正题先,呢间嘉顿烘焙中心可以话系伴我成长,由细到大搭车已经成日经过,餐厅位于嘉顿大厦阁楼,佢地既面包工场一早已经搬左去第2到,呢度依家只系用黎做office。呢到既地舖有展览推广厅,果到除左有嘉顿既PRODUCTS卖之外,仲有一间小小既CAFE,今日上去阁楼餐厅食饭时都有入去参观。呢到一个午餐最平要75蚊,平日唔洗加一,星期六日先要,呢个价钱其实系呢区黎讲已经算系贵,但系环境服务

呢到一个午餐最平要75蚊,平日唔洗加一,星期六日先要,呢个价钱其实系呢区黎讲已经算系贵,但系环境服务好,又唔赶人走,都算值得既。
面饱︰是日餐饱系香草包同埋红萝卜包。嘉顿出开面包,我对佢地既餐包系非常之既有信心,试过之后仲系完全无令我失望添,面包非常松软,入口时有一阵淡淡既牛油味。

罗宋汤︰D汤非常入味,落足料之余仲有好浓烈既番茄味同蔬菜味,唔知出面中西餐厅既货式。
红酒什菜绘牛脷配意粉: 牛脷好入味,配上红酒汁同意粉简直系PERFECT MATCH。
香煎泰式鸡扒拼帆立贝配烧鸡汁+ 薯菜: 薯条炸得非常脆,根本就唔洗点茄汁。鸡扒够软熟,唔似用D平价食材去将货就价,求求其其煎熟佢就算,加埋烧鸡汁真系几好既配搭。
食完MAIN COURSE后仲有超甜的提子味啫喱同埋餐饮一杯,个啫喱系今餐饭唯一美中不足既地方。