2010-07-22
其實嚟龍泉食私房菜已經唔係第一次了. 以前係13字樓B4室, 今次去佐新開既15字樓B1室食佐$228 套餐. 鮮蟹肉扒生翅. 一如已往, 翅一梳梳, 好足料.比起酒樓嗰d 大舊好多. 我個人唔明其他食客話呢道餸唔好.我每次食翅都會諗起龍泉, 同龍泉比較一番. 因為我暫時未見過邊間酒樓d翅可以比佢多料. 值得一讚!花雕蛋白蒸海紅蟹- 未上枱, 已經聞到花雕既香味, 食落冇酒既苦結味. 正正正!原隻鮑魚扣山珍海味- 哇, 呢道餸真係好重本. 有花膠, 海參+鮑魚, 鮑魚仲幾大隻, 試諗下而家d婚晏5-6千蚊一枱, 都未必有一隻鮑魚仔俾你食.味道我個人就覺得ok. 清蒸老虎斑- 時間啱啱好. 條魚又鮮又滑. 天下第一鷄 - 可能平時食得太多, 所以感覺一般. 招牌三色蝦 - 好正, 有黃金蝦, 美極蝦, +芝士蝦丸 蝦肉好新鮮,爽口, 每款都係我的最愛. 金銀粉絲蒸元貝- 和一般酒樓水準一樣. 都ok瑤柱扒西蘭花 - 冇咩特別. 都ok飄香炒飯 - 本身我唔中意食飯都食佐一碗, 因為真係炒得好乾身, 好香, 又唔油. 我最怕油~ 呢個我俾满分!
清蒸老虎斑- 時間啱啱好. 條魚又鮮又滑.
天下第一鷄 - 可能平時食得太多, 所以感覺一般.
金銀粉絲蒸元貝- 和一般酒樓水準一樣. 都ok
瑤柱扒西蘭花 - 冇咩特別. 都ok