2018-10-23 879 浏览
自从上次光顾过小龙坎后, 一直都念念不忘. 最近发现原来系尖沙咀都开左分店, 即刻叫埋好友一齐去帮衬帮衬~ 先黎几个小食开下胃先:即炸紫菜响铃 刚刚炸出黎的紫菜响铃热辣辣,要好小心食。配上酸酸甜甜的酱汁,入口口感酥脆可口, 非常唔错。脆皮黄金豆腐 一啖一粒细细件的脆皮炸豆腐, 一样非常可口. 椒盐味的外皮脆卜卜, 内里的豆腐滑嘟嘟.尖椒皮蛋 半糖心的皮蛋混上特制的麻辣香辣汁, 香辣味十足非常惹味. 尖椒口感爽脆唔辣, 如加上一块尖椒系皮蛋面一齐食, 即时香辣中带有清爽的感觉.红油蕃茄锅 今次我地就叫左个 “红油麻辣锅+蕃茄锅” 双并汤底.红油麻辣锅, 我地叫左小辣, 所以香辣味较重, “麻”的感觉较轻.而蕃茄锅相比下较清淡, 带有微微的蕃茄酸味.雪花牛立方 切得细细件的牛柳粒, 油脂分布平均, 咬落肉汁丰富重牛味.黄喉 食麻辣锅一定必叫的"黄喉". 薄薄一片片好快熟, 口感爽脆.黄喉本身就冇咩味道, 所以配搭上麻辣汤底就简直完美!黑松露海鲜饺 饺子唔算好大粒, 但比例上肉馅都几多, 饺子皮够薄. 一啖咬落口, 肉汁丰富味道鲜, 唔错.手打四宝丸 包括有墨鱼丸, 虾丸, 牛丸和猪肉

先黎几个小食开下胃先:

即炸紫菜响铃

脆皮黄金豆腐

尖椒皮蛋

红油蕃茄锅
今次我地就叫左个 “红油麻辣锅+蕃茄锅” 双并汤底.

雪花牛立方
切得细细件的牛柳粒, 油脂分布平均, 咬落肉汁丰富重牛味.

黄喉
黄喉本身就冇咩味道, 所以配搭上麻辣汤底就简直完美!

黑松露海鲜饺

手打四宝丸
包括有墨鱼丸, 虾丸, 牛丸和猪肉丸. 每款丸好弹牙, 够新鲜.

鲜制鸭血
 麻辣锅一样唔少得必叫 鸭血. 口感滑嘟嘟, Q弹Q弹.

花雕鸡件
 半只鸡的份量很足, 厚肉又大件. 鸡件口感嫩滑有鸡味, 仲有淡淡的花雕酒香味~

红薯粉
  薯粉的口感弹牙得黎又有少少烟韧, 吸埋麻辣汤汤底简直惹味非常。

什菜篮
有多款新鲜蔬菜, 包括娃娃菜,白菜,皇帝菜,生菜等每款菜都有啲. 而且处理得都几干净, 冇烂叶或沙粒的情况出现.

只有尖沙咀分店先有的限定消暑沙冰暑, 冰冰凉凉的提子味沙冰, 爽!

餐厅近期在做活动, 在场即时LIKE餐厅FB, 就可以送一款甜品:
红糖滋巴

滋巴外层炸得香脆, 内里口感烟烟韧韧. 糍巴本身冇味道, 淋上红糖糖浆, 香甜又好味.