2024-01-29
好开心再访蝴蝶餐厅,上次黎无写食评…. 今次黎要记录下。环境非常之华丽,服务亦都非常之亲切。每次上菜都会介绍。同上次一样,餐单都系5道菜,加甜品。但系内容系有少少更改嘅对于二访嘅客人嚟讲系好事,因为有少少新鲜感。前菜四款三文治最喜欢系松露火腿芝士三文治同埋鱼子酱三文鱼三文治。蘑菇汤我记得入边系有最少三款菇类,佢打到成用,然后有泡沫放喺一个小杯里面俾你品尝。饮落去好似有千万个菇菇喺你个口里面爆发,香浓芬芳,回味无穷。原味及提子scone配三款酱原味系浓浓嘅牛油味道,质地实得来其实好松化,优质至于提子味就系原味基底加上粒粒提子。两款果酱一款系类似cream嘅。火腿芝士泡芙及蔬菜芝士挞火腿芝士泡芙好惹味,蔬菜芝士挞要热食先好食。甜品时间服务员会推介甜品车过嚟每样甜品介绍,今期甜品加入咗焦糖元素。见到个甜品车已经心花怒放当然唔能够错过佢嘅招牌拿破仑今次因为加咗焦糖元素,将成个拿破仑再加入咗另一个层次,口感更加复杂,非常喜欢。另外估唔到佢个三重朱古力曲奇都系松脆而浓郁朱古力非常好味,好欣赏。另外佢个杂莓都系非常之好味,新鲜清新食咗咁多甜品之后食啲酸酸甜甜嘅杂莓真系可以消制。我哋仲叫咗每人一壶热茶
同上次一样,餐单都系5道菜,加甜品。
前菜四款三文治
最喜欢系松露火腿芝士三文治同埋鱼子酱三文鱼三文治。
蘑菇汤
原味及提子scone配三款酱
火腿芝士泡芙及蔬菜芝士挞
火腿芝士泡芙好惹味,蔬菜芝士挞要热食先好食。
甜品时间
我哋仲叫咗每人一壶热茶,会活热茶下面都有个蜡烛不停咁样保温,而且服务员系会帮你加水嘅。