2017-11-08
寻晚系荃湾食完晚餐就去左呢间松记食糖水,记得10多年前成日专登记揸车去深水埗松记买糖水。好彩寻日食到好饱,纯粹为满足食糖水嘅欲望,所以两个人叫左1个芒果水晶凉粉,就咁只系俾呢间野呃左$27啫😅。我地order左个芒果水晶凉粉之后,帮忙落单嘅男仔问我地洗唔洗走芒果汁,心念食芒果汁底嘅甜品走芒果汁🤔❓但不以为意,以为佢地贴心啲问多句啫,结果。。。。。。餐牌上嘅芒果水晶凉粉有满满嘅芒果汁,而上面嘅芒果亦切成一片片摆上,但放到我地枱上嘅芒果水晶凉粉系隐约见到几滴芒果汁,三件样貌同味道都似腰芒(下价芒果)嘅芒果简直好似用匙羹整左出黎就原件上,要分开咬3-5啖先食完一件😲,所谓嘅水晶凉粉就系超大小不一嘅形状,最离谱嘅就系所谓嘅芒果汁同忌廉汁底,少得可怜之余,果几滴白色加黄色,好似食净系碗底嘅汁,令到我地好似干哽两种完全唔连接嘅食材😖😖。食左大约半碗后,真系有啲吃不消,同一直企系收银台嘅女士讲个甜品好似冇汁咁,佢理直气壮话不嬲都系咁,我望住个餐牌上奉上满满芒果汁嘅水晶凉粉,虽然明白图片只供参考,如有类同实属好彩😑,但我千万都念唔到又会咁唔好彩架😫😫。唯有好声好气问个女职员(我估佢系话事果个),好干我
食左大约半碗后,真系有啲吃不消,同一直企系收银台嘅女士讲个甜品好似冇汁咁,佢理直气壮话不嬲都系咁,我望住个餐牌上奉上满满芒果汁嘅水晶凉粉,虽然明白图片只供参考,如有类同实属好彩😑,但我千万都念唔到又会咁唔好彩架😫😫。唯有好声好气问个女职员(我估佢系话事果个),好干我地食唔到可唔可以加啲汁俾我❓🙇,佢就好似发脾气咁话加啲水啦!结果佢就真系入去加左啲水俾我😳😳。算啦!咁差食物质素同态势,心念俾佢呃呢次,以后以后都唔再帮衬就👌🏻。点知我地起身埋单果下,个职员收碗时急得济将个底碟嘅水倒左落我条裤度,我出声两次话条裤都系水,佢先同我讲唔好意思。我知佢冇心嘅,但竟然弄湿客人系拎抹枱条布俾我抹❓❓❓整到人连张纸巾都孤寒到唔拎出黎❓❓❓我真系第一次见识到拎抹枱布客人抹俾店铺员工整湿嘅野😂😂😂。大家想想佢嘅食物卫生度会如何❓❓❓
P.S. 我order果碗所谓嘅净芒果加大小不一冇味透明凉粉走汁(被强行)走甜(都系强行被)系温吞水嘅温度😑😑😑。最后一句,除非有第三次世界大战,香港沦陷、缺水缺粮,如果唔系我以后,系以后都唔会再帮衬😡。