2019-08-26
今日庆祝一个好熟既朋友生日,特意拣左间好好既餐厅,同几个好朋友一齐食,半年前黎过呢道,食物质素同选择都好高质,所以就决定黎呢道同佢食生日饭!装修同之前一样,都系好精致好grad, 不过今日比上次少人左,可能因为最近游行既影响,少左人出街消费,希望香港快d好返><今次黎见到呢个特别野,夜猫必去入面既宵夜特色小菜,系930pm后先有得叫,望落每样都几好味咁!我地睇左阵餐牌,最后叫左一个炖汤同几道送菜,炖汤一定要点,有妈妈级既水准!淮山杞子螺头汤一盅炖汤大约可以比4-5个人饮,你饮得出佢用咗好多心机去炖,味道浓郁,又唔算多油,绝对有妈妈级嘅水准,用料又有返咁上下,所以每次我嚟到一定叫一个炖汤一齐饮!钟意食蟹嘅一定要试,佢有成四五种唔同嘅口味,今次我试咗呢个黑胡椒蟹,厨师都好细心,帮我地已经敲碎左某啲外壳,同埋准备咗手套比我地,食又食得舒服又唔怕污糟,然后胡椒蟹又好入味,食到我哋舔舔脷!马拉盏炒蚬马拉风味嘅炒蚬,小小辣,几惹味,同香港嘅豉椒炒蚬有啲似,份量又多,岩哂一大班人食油浸银雪鱼外皮轻轻煎过几脆口,鱼肉几滑腊味炒饭色水炒得几靓几干身,饭粒分明,又有腊味嘅香味,不错错食饱饱
今次黎见到呢个特别野,夜猫必去
淮山杞子螺头汤
马拉盏炒蚬
油浸银雪鱼
外皮轻轻煎过几脆口,鱼肉几滑
腊味炒饭
色水炒得几靓几干身,饭粒分明,又有腊味嘅香味,不错错
食饱饱之后仲有咁多甜品选择,我就钟意食饭后甜品,所以我叫咗个杨枝甘露,浓郁嘅芒果汁,加上好足料嘅杨枝甘露,20几蚊来讲都几值得试吓!
总括嚟讲,呢度真系值得再嚟返寻味,至少𩠌菜当每次你叫都叫到唔同嘅嘢食,同埋质素有返咁上下性价比都算几高