2021-05-17
想食港式怀旧菜,又再访旺角既女人街食饭公司了😌一入门口就好有气氛!霓虹灯牌、窗框、绿色闸、怀旧装饰,好正..来呢度紧系要叫招牌杏汁炖猪肺先啦🍲 足足4人份量😍但我地系两个人饮🤣 杏汁真系超香超浓!猪肺都几多而且煮得好软好滑,成碗汤都好好味好润呀..然后叫左一道特别既小菜,就系大叔焗鱼肠!其实就系一道经典顺德家乡菜 - 鱼肠焗蛋啦!其实制造步骤非常繁复呢,因为要逐条鱼肠冲洗干净几次确保里面无哂污垢👍🏻 所以唔多餐厅会整呢道菜。先讲鸡蛋,焗得好厚,好多鱼肠系里面,啖啖肉,有少量莞茜,都好饱下..最后叫埋碟芥末沙拉骨,本身谂叫士多啤梨骨好定芥末沙拉骨,问店员意见佢话芥末沙拉骨啦!果然无拣错,酱汁好好味,芥末蜜糖味甜甜地得来有少少芥末既辣,好开胃😋真系完满啦呢餐
杏汁炖猪肺
杏汁炖猪肺