2023-04-09
睿日本料理 (大坑)📍大坑安庶庇街21号地舖🍃记得上次台风前夕黎食个晚餐,横风横雨都依然Full House! 🍘当时散叫咗几个小食,印象最深刻都系佢地嘅驰名天妇罗!今次二访就一于试佢地其他和食,套餐比散叫抵食,拣咗特上睿の盛宴,计埋餐前酒共九品💗🎌睿の盛宴(特上)🎌 - $780pp🔅前菜 Starter柚子真鱿 :虽然官方系柚子,但个人觉得味道带梅子酸🤭、鱿鱼碎上极爽口北海道八爪鱼配日本蕃茄:切片八爪鱼爽弹带微酸,开胃樱花虾卷:粉红/白格仔,芝士虾肉卷🔅餐前酒 和歌山蜜柑梅子酒:偏甜口感,容易入口🔅沙律 Salad乌鱼子吞拿鱼沙律:金箔吞拿鱼配酸酸的酱汁🔅刺身 Sashimi深海池鱼薄切、 赤具、甘虾:甜虾最为出色,大只又甘甜,特别系虾头部分甘香十足!🔅汤 Soup樱花贝柱海蚬木鱼汤:新鲜大蚬配大量紫菜,木鱼汤底清新暖胃🔅铁板烧 Grill黄金蟹膏龙虾尾:龙虾尾拆肉混入蟹膏、牛油炒香,牛油味浓,几惹味鹿儿岛和牛:和牛汁烧过后肥美香甜,入口油腻感未算重𩽾康鱼肝:煎到表面香脆,内里依然口感幼滑回甘🔅扬物 Tempura天妇罗项目包括有海胆紫苏、鲍鱼、日本银杏、青唐。天妇罗海鲜第一次试🤭
📍大坑安庶庇街21号地舖
🎌睿の盛宴(特上)🎌 - $780pp
🔅前菜 Starter
🔅餐前酒
和歌山蜜柑梅子酒:偏甜口感,容易入口
🔅沙律 Salad
乌鱼子吞拿鱼沙律:金箔吞拿鱼配酸酸的酱汁
樱花贝柱海蚬木鱼汤:新鲜大蚬配大量紫菜,木鱼汤底清新暖胃
天妇罗项目包括有海胆紫苏、鲍鱼、日本银杏、青唐。
天妇罗海鲜第一次试🤭 !
紫苏香味阵阵飘香,少许作感冒的我今晚味蕾敏感度降低,平时嘅海胆甘甜味觉得被紫苏香掩盖咗。
火炙鱼生丼
食埋呢个丼就饱到不得了!火枪炙烧过嘅拖罗,左口鱼边、白身鱼迫晒啲油脂出黎,格外肥美👍🏻👍🏻
蜜瓜,樱花寒天