2023-02-20
之前已经来过食晚餐,对佢地个酸菜鱼真系念念不忘!前阵子更气稍凉,就拉同阿ling来食个lunch! 🔮招牌酸菜鱼 $88 (午市客饭套餐)店家的酸菜鱼绝对系餐厅既招牌菜之冠呀!舖上台已有阵阵酸菜鱼汤麻香味,汤底用咗大量汤骨和鱼熬制而成,所以本身个汤胆已很浓郁,再加入野生天椒,灯笼椒,大红椒,辣椒干,桂皮,花椒籽!酸辣麻味,互相配搭,越食越开胃,先饮几啖汤再食料,麻麻的感觉劲过瘾!! lunch份量依然好足料!鱼片份量够多,嫩滑又大片,鲜味十足!其他配料也舖得满满在碗面,莴笋,芽菜,酸菜,芫荽,豆卜等!最正系碗底配以宽粉,吸引哂汤底的味道,烟韧又有嚼口,十分惹味! lunch套餐包两款小食,我地拣咗,炸馒头和凉拌皮蛋,前者皮香脆,内软绵,后者;凉拌汁很出色,入口更有微微的蒜香和麻油香,酸甜开胃! 🔮龙凤柠乐柠乐真系用传统得咸柑桔和鲜柠檬作龙凤,酸咸解喝! 🔮砂锅螺丝粉 $48 (另计加𩠌)阿ling点咗多酸小辣,店家的螺丝粉一D唔好臭,反而仲有点酸辣香!汤底酸辣劲开胃!窝底都有好多料:鹌鹑蛋 薄脆 竹笋 酸豆角 枝竹 花生,另再加了鸭血,腩肉和炸蛋饼,最特别系跟埋个劲大块嘅炸蛋饼
🔮招牌酸菜鱼 $88 (午市客饭套餐)
🔮龙凤柠乐
柠乐真系用传统得咸柑桔和鲜柠檬作龙凤,酸咸解喝!
🔮砂锅螺丝粉 $48 (另计加𩠌)
阿ling点咗多酸小辣,店家的螺丝粉一D唔好臭,反而仲有点酸辣香!汤底酸辣劲开胃!窝底都有好多料:鹌鹑蛋 薄脆 竹笋 酸豆角 枝竹 花生,另再加了鸭血,腩肉和炸蛋饼,最特别系跟埋个劲大块嘅炸蛋饼,(仲大过我只手板),仲好香口!鸭血顺滑入味,腩肉口感弹牙!成碗个份量真系好多够哂两个人食!