2024-03-08
之前同屋企黎食,任食肉叉有海鲜,觉得好正,今次同班friend再访♦️胡椒花胶汤♦️冬天品尝暖胃又养生的花胶鸡锅,汤底真材实料,够哂浓郁,充满胶质,鸡肉质软腍入味😋♦️羊腩煲♦️虽然唔系好大煲,但你真的不要睇少,因为入面好多羊肉!!我哋个个都食得好滋味,大家都不禁大赞唔骚👍🏽仲好香,枝竹和马蹄也很新鲜、索了腩汗的确好惹味😋♦️蒸海鲜♦️有六款新鲜海鲜,扇贝/沙白/虾/鲍鱼/鱼/贵妃蚌,其中鲍鱼肉好厚大大嚿,高质游水货😎蒸海鲜🦞真系一个好出色嘅烹调方法,可以完全保留每款海鲜嘅鲜味同埋营养价值。喺香港🇭🇰,蒸海鲜系一种好常见嘅食法,无论系餐厅定系屋企,都可以轻易咁整出色香味俱全嘅蒸海鲜。其中蒸扇贝🐚嘅口感鲜嫩,配埋啲蒜蓉同埋葱花,简直系绝配。而蒸沙白(鲳鱼)嘅味道清新,肉质细腻且鲜美。蒸虾🦐保留咗虾嘅鲜甜,啖啖肉令人垂涎。至于蒸鲍鱼,佢𠮶种独特嘅海味,总令人难以抗拒。蒸鱼🐟通常系用来煮清蒸淡水鱼,肉质更显蒸得入味。最后,蒸贵妃蚌,味道鲜美,蚌肉咬落去又弹牙,令人一试难忘。🧡总括嚟讲,蒸海鲜系一个能够最大程度保持海鲜原始风味嘅烹调方式,无论系口感定系营养价值都得到咗最佳嘅保存。♦️豚肉♦️脂肪和豚肉的比例适
♦️胡椒花胶汤♦️
冬天品尝暖胃又养生的花胶鸡锅,汤底真材实料,够哂浓郁,充满胶质,鸡肉质软腍入味😋 ♦️羊腩煲♦️
虽然唔系好大煲,但你真的不要睇少,因为入面好多羊肉!!我哋个个都食得好滋味,大家都不禁大赞唔骚👍🏽仲好香,枝竹和马蹄也很新鲜、索了腩汗的确好惹味😋 ♦️蒸海鲜♦️
♦️豚肉♦️
脂肪和豚肉的比例适中,肉味道十足
♦️牛肩胛♦️
油脂分布好平均,唔太肥腻,入口即溶👍🏽牛香由舌头入到我既味雷😍