2018-06-09
上海菜不嬲系我既爱,但每次试新既上海菜馆都令我提心吊胆,因为中过几次伏哩间系红磡既上海菜小店我bookmark左好耐嫁啦,终于去左试。唔知点解我成日觉得食上海菜小店一系就食糖醋排骨,一系就食担担面。咁啱几肚饿,就决定叫个糖醋排骨饭佢放到落台面,睇到卖相,我已经冇心机影相啦!所以是但影左就算⋯首先,讲左个饭先啦!饭量其实够多,送到黎仲冒紧烟添,心谂个饭应该好新鲜、好软熟,点知我错啦!咁大个人都未食过咁难食既饭!啲饭系一小片一小片咁,好似比胶水痴住咁,但佢唔系饭焦,食落硬既,难食到一个点究竟点样先煮得出咁难食既饭呢,我真系唔系好明,最诡异既系佢仲冒烟嫁,新鲜煮起都咁,真心不得了然后,糖醋排骨其实份量都多既,但系好油。我将排骨一块块夹起用啲难食既白饭吸左阵油先够胆食。不过,应该糖醋排骨间间都系咁油嫁啦!所以哩样野我都接受既,食得咸鱼要抵得渴。排骨算半肥瘦,食落冇咩甜味,少少酸,完!肉质都软淋,一咬就变成丝,但有几旧就韧左。整体黎讲,系比油浸过既酸少甜排骨,色香味完全冇既,仲要唔热。夹硬食左啲系因为唔想饿,不然我会直接走人可能我唔识order野食啦!可能佢其他食物做得唔错但我偏偏叫中个伏啦!但
咁啱几肚饿,就决定叫个糖醋排骨饭
夹硬食左啲系因为唔想饿,不然我会直接走人
但系无论我误会左佢又好点都好啦,我系唔会再行入哩间铺头嫁啦。
野食唔得都算,可能失手,但系卫生情况真系一言难尽⋯⋯
就算佢系咸豆浆几出神入化我都唔会有想试既谂头了
做得干净企理既平价街坊小店好似真系买少见少了