2020-04-16
我对上一次同朋友食另一间石烧牛,觉得咁样一大旧肉,然后沙律、汤、白饭任装呢个模式系几唔错,所以今次想物色下同类型o既餐厅,第日多个选择。呢间o既价位同之前o个间差唔多啦,都系会有一款肉特别平用o黎宣传,然后一般200g o既牛肉就$110-130 左右。肺炎之下,入去食o野之前要探体温,见餐厅用o左d 胶板间开座位;如果好似我咁坐埋一人面壁位,就更加安心啦!餐厅提供澳洲、美国同日本多个来源地o既牛肉,选择多多。上台时店家只系轻轻咁辣过块扒外面,只有一成熟,其余就系家食自己操作去搞,让平时唔识煮饭o既我过足煮饭仔o既瘾,呢样都系我想食呢d 石烧肉o既原因之一!我点o既呢款系o黎自美国o既牛柳($110/200g),系厚身o既一旧。切落会feel 到佢肉质扎实、纤维度高,食落有咬口。本身除o左几片蒜片就未经调味,正好俾我发挥一下小创意,沈d 黑椒、加d 盐晶系粉红色o既盐花,调制到o岩自己口味为止。除此之外,出面沙律bar o个度都有d 现成酱汁。呢度o既汤系面豉汤,个人觉得比较稍为咸o左少少。沙律系椰菜丝沙律,厌胡麻酱实在太普通的话,可以试下倒d 柚子酱,又一番风味。白饭可以加芝麻紫菜碎
牛柳 ($110/200g)
牛柳
呢度o既汤系面豉汤,个人觉得比较稍为咸o左少少。沙律系椰菜丝沙律,厌胡麻酱实在太普通的话,可以试下倒d 柚子酱,又一番风味。白饭可以加芝麻紫菜碎,带点日式饭团o既感觉。食完头先咁多o野都饱饱地,饭我就唔系攞o左好多,无谓浪费食物!
白饭