2018-01-28 2835 浏览
其实我真系好钟意食台湾菜,特别系牛肉面,钟意周围去食,咁今日就约左个老友系铜锣湾交收d野啦!咁就揾下openrice有咩台湾菜啦!见到有间新嘅古早味,d食评都唔差,一个去食完就话可以再encore,一个就话唔试就笨,唔试就笨咁紧要!!!!好!一于去试下啦!一上到去,䢂门开果下都觉得好靓,新装修,而我系晚市时间去呀!灯光暗暗地气氛都非常好!咁我地入去啦,职员都好有礼貌咁带我地去张二人枱,餐厅都坐得几舒服,咁我地就望下个餐牌先啦!咁佢个餐牌都做得几靓,有图片,有英文,而且菜式都非常多,有夜市小食,例如刈包,盐酥鸡,宜兰卜肉,蚵仔酥等等,而饭类都有台湾餐厅常见嘅卤肉饭,嘉义鸡肉饭等等,而面类就有我最爱嘅红烧牛肉面,台南担仔面,新竹炒米粉等,还有其它的小炒,款式非常多!饮品都系,以奶茶,红茶,绿茶及花茶为主,好似都几好饮咁!咁最后我地就选择左蚵仔煎,红烧牛肉面,卤肉饭,麻油炒腰花,饮品就选择左菠萝红茶及奶盖乌龙茶。首先黎嘅系蚵仔煎,个碟都几靓,卖相唔错,稍为煎㶶左少少,咁食落去口有好少㶶味,但系可以接受,而做法都非常正宗,佢个浆系用地瓜粉开呀!食落去口感系唔同呀!不过我觉得蚵仔份量就稍为少左d
!!!!好!一于去试下啦!
蚵仔煎
首先黎嘅系蚵仔煎,个碟都几靓,卖相唔错,稍为煎㶶左少少,咁食落去口有好少㶶味,但系可以接受,而做法都非常正宗,佢个浆系用地瓜粉开呀!食落去口感系唔同呀!不过我觉得蚵仔份量就稍为少左d啦!另外佢嘅菜部分系用左韭菜,食落去就更加香口,不过我果位刚为人父嘅老友就表示,好彩佢个老婆唔系一齐食,如果唔系就好大镬啦!佢解释原因系因为喂紧母乳嘅妈妈如果食左韭菜就会好快停奶,e d知道真系爸爸妈妈先知道啦!而跟住望一望个餐牌都无说明材料,真心建议餐厅改一改餐牌或者叫职员要提一提客人,如果唔系BB无得openrice就大获啦!
红烧牛肉面
跟住就到红烧牛肉面啦,真心讲佢地d餐具就真系几靓呀!同之前去嘅台湾餐厅食牛肉面嘅习惯一样,我系会先饮啖汤呀!汤唔系好够热,饮落去重有d甜味,我心念点解会有d甜味呢!?我唔系叫清炖牛肉面wor!而以我所知同埋我上网睇嘅资讯红烧牛肉面个汤系会落豆办酱落去煮呀!正常系有少少辣,而我出面食果d都系有少少辣呀!果d又唔系药材味!最奇怪系我重感觉到味道似出前一丁嘅五香牛肉味汤粉!奇怪奇怪!咁就试下d面条啦,餐厅系用左粗身面条,好弹牙,而渌面嘅时间都刚刚好,e样系要赞下,牛肉都炆到好林,而且都系厚切,但系真系强烈要求改善下个汤底呀!汤底就真系麻麻!
卤肉饭
好!跟住到卤肉饭出场啦!卤肉饭基本上系台湾餐厅必备菜式,卤好的卤肉油亮色美,缭绕浓郁酱香,酱汁油亮饱含胶质的美丽色泽会闪烁微光。主要材料系五花肉,猪皮,煮好后美味等卤肉汤汁,让米粒看起来更饱满油亮,好味果d直头可以一食食两至三碗呀!但系e碗饭就真系有几个问题,首先就唔知点解有大肠,大肠有阵味就真系唔系个个都钟意呀!另外d卤肉汁太少啦!你地睇相都见到真系好少,完全洗唔到入d饭度,真系坚失败,我朋友话有少少干哽嘅感觉!
另外一道菜就系麻油炒腰花,猪腰都炒都几香口,但系就有d腥味,所以师傅都落左几块姜去辟味,而d猪腰都几好味!所以最后都食晒!
麻油炒腰花
都饮品啦!我地就选择左菠萝红茶及奶盖乌龙茶。个奶盖乌龙茶个卖相都可以,顶层有厚厚嘅奶盖,而且重好香奶味,但系个乌龙茶就好失败啦,只系有好微好微嘅茶味,但你沟埋d奶盖嘅时候,直头好似饮紧奶水咁样,好难饮。咁我朋友个菠萝红茶就无咩大问题啦!
菠萝红茶
奶盖乌龙茶
总结黎讲,一间装修得咁靓嘅餐厅应该好好保持出品水准,服务都唔错,新开仍需努力。
2018-01-24
蚵仔煎