餐厅: 龍點心 (Eastcore)
资讯:

.上次食过一次后觉得意犹未尽,今次带埋屋企人一齐黎食,可以叫多啲试多啲。平时饮茶食传统点心食得多,试下新式fusion 点心。除左下午茶有八折优惠外,晚市都有,其实几抵食。如果中午黎一定要打电话订定枱,否则walk-in唔知要等几耐。今次叫左八笼点心,样样都高质既,屋企人都赞好食😋🔸脆脆富贵红米肠粉 ($33.6)同上次食一样,肠粉滑,入面既虾炸得好脆口🔸椒盐鸡软骨 ($46.4)呢碟份量超多,食极都仲有咁,我觉得味道唔似茶记或者酒楼食既椒盐味,呢碟系扁咸啲,鸡软骨每粒size都均匀,有少少鸡肉,骨炸到岩岩好,唔会好硬咬到好攰,亦都唔会好淋以为自己只系食紧炸鸡肉🔸虫草花滑鸡粥 ($41.6)虫草花就唔见有好多,但系鸡肉就有好多,同埋粥底鸡味系重嘅,粥就唔似系熬左好耐嘅粥,但都够绵滑🔸鳗鱼荷叶饭 ($62.4)啲饭有荷叶香,仲有一啲冬菇碎,感觉有少少似珍珠鸡,但系啲饭系粒粒分明嘅,味道唔会太咸。鳗鱼有三大块,好滑啖啖肉,冇骨冇刺,好好食😋仲有佢放咗一啲金箔喺鳗鱼上面做点缀,成个presentation高级左🤣🔸马拉小笼包 ($28.8)味道依旧好食,小笼包汁有药膳味道,一咬落去都有爆汁嘅

今次叫左八笼点心,样样都高质既,屋企人都赞好食😋

🔸脆脆富贵红米肠粉 ($33.6)
同上次食一样,肠粉滑,入面既虾炸得好脆口
脆脆富贵红米肠粉

🔸椒盐鸡软骨 ($46.4)
椒盐鸡软骨

🔸虫草花滑鸡粥 ($41.6)
虫草花滑鸡粥

🔸鳗鱼荷叶饭 ($62.4)
鳗鱼荷叶饭

🔸马拉小笼包 ($28.8)
味道依旧好食,小笼包汁有药膳味道,一咬落去都有爆汁嘅感觉
马拉小笼包

🔸凤爪拼金钱肚 ($25.6)
凤爪大大嚿,凤爪皮蒸到岩岩好,唔鞋口,皮都唔老。牛肚好靓,好大块,只系黑椒多咗啲,但系整体味道系好食嘅
大澳虾酱鲜鱿卷 、凤爪拼金钱肚、马拉小笼包

🔸腊味糯米烧卖 ($28.8)
呢个系几特别,但系感觉糯米嘅比例比较多,似系食紧一粒糯米饭团
腊味糯米烧卖

🔸大澳虾酱鲜鱿卷 ($38.4)
炸得好脆口,食落索索声,虾酱嘅味道都有,但唔算话好浓烈,入边嘅鱿鱼馅都足料

*以上为八折后嘅价钱*

店员有礼貌,主动加水加茶,执走食完既点心笼。因为我地夜晚黎食,唔算好多人,可以静静地同屋企人食一餐饭,好舒服。

味道 ★ ★ ★ ★ ☆
环境 ★ ★ ★ ★ ☆