2014-05-07
其实跟本用不著等位,店员只是忙于招呼外卖客,赶左我系街出面呆企而已。服务真系好到呢,证明佢几咁唔忧做~所以系门口影下相LOR。门面都几典雅,有D似博物馆。排队既人有成十几个,每个消费都上百元,怪唔得人招呼堂食客。单睇连入座几位都要大家自己有秩序咁mark低就知。未来过真系唔会留意,以为自己要跟外卖队排。不过,写低都无用,店员见门面有成六、七个唔似系外卖既,先问一句:系咪堂食,堂食可以入去!仲唔系似次序安排入去,又无问人几多个,真系乱到爆!好不容易坐左落去,发现台与台之间好少空间,要扮同隔离friend,背靠背食野(除非你较娇小),枉论揾个地方摆袋,故建议靠墙坐。明哂!外卖万岁!非北角居民只能做二等"客"人。不过,台面上有关该店、卤水材料,以及特色𩠌菜既推介的确很入门。好似上网站睇一间公司大概做咩,好快就一目了然。佢当然无写份量,但卤水主要材料既介绍,令餐馆本身的功能由饮食服务提供者的角色,迈进文化交流的平台。咁可能同老板系做过酒店有关,又识系机场开舖,视野远不限于地区经营模式的小店。好啦,都系唔好再讲佢营商特式,讲返佢既卤水。卤水的主要香料原来包括:小茴香、八角、丁香、陈皮、草果、玉桂
所以系门口影下相LOR。门面都几典雅,有D似博物馆。 排队既人有成十几个,每个消费都上百元,怪唔得人招呼堂食客。单睇连入座几位都要大家自己有秩序咁mark低就知。未来过真系唔会留意,以为自己要跟外卖队排。不过,写低都无用,店员见门面有成六、七个唔似系外卖既,先问一句:系咪堂食,堂食可以入去!仲唔系似次序安排入去,又无问人几多个,真系乱到爆! 好不容易坐左落去,发现台与台之间好少空间,要扮同隔离friend,背靠背食野(除非你较娇小),枉论揾个地方摆袋,故建议靠墙坐。明哂!外卖万岁!非北角居民只能做二等"客"人。
卤水的主要香料原来包括:小茴香、八角、丁香、陈皮、草果、玉桂、沙姜、甘草、香叶、花椒、洋小茴、芫荌籽、白豆蔻、红曲米等,介绍中英并荗 (门前仲有日文)。看上去真的似中式的"咖喱"制法,香料甚多,也是完全考功夫及时间,急不得,只是卤水并不以辣味为主,对广东人而言就多了份亲切感。 不过,曾经去过台湾的卤水店,人人赞好又好有名气的地方,卤水都离唔开较强的咸味。呢点系我最反感,亦系我唔多觉得有边间卤水店真系令我好食过番寻味既原因。唔知呢间又点呢?
菜单同样中英并荗, 又有辣味提示,有以卤水为主打菜式既页面,左面以佢既招牌卤水鹅为主:
鹅片(起片) 例牌$168; 双拼 $188; 三拼$208
有骨个款系平均平D: 例牌$138; 双拼 $158; 三拼$168
掌翼有 双拼 $1528; 三拼$148
头颈$45
右页有.. (例牌$118; 双拼 $128; 三拼$148
卤水元蹄、猪腩肉、千层猪大肠、猪颈肉
墨鱼、鹅肾(另加小吃类:$58)
而卤水豆腐同鸡蛋都系单价,分别系$35同$20
拼既会系以最贵既价去计。所以如果要试卤水鹅,基本上你只要睇第一、二行,决定要几多拼就得。如果要系拼盆上加卤水豆腐,唔使叫三拼,因为双拼都系用卤水豆腐垫底。
其他选择有
招牌鸭下巴 ($45)、 阿鸿鸭舌 ($45)、卤水鸭舌 ($58) 、醉香鸭舌 ($58)
五香牛展 、川辣牛展 、香麻海蜇、芥末鸡脚筋、麻香鸡脚筋 ($58)
凉拌爽耳丝 (猪耳)、红油爽耳 ($50)
蒜香鸡及滋味鸡 (分两种价:例$188; 双拼$208)
亦有饭类,价格由$50至$70,配料都系前面提及过既野,唔重覆啦。呢个选择都几ARM一支公来,试多几款。 我地最后拣左以下最想试既野:
1. 是日例汤 $22 (本来系写"家庭式老火汤",仲声明唔加味精,不过个日我见既明明系"蕃茄薯仔猪展汤",即使D薯仔煲到"林晒",令成个汤厚重味浓,阿妈教落呢D都唔算系老火汤,惟有改改用字。当然,台湾人可能已经觉得煲咁耐就系"老火"啦... 呢样就留番比食家判断啦。我呢个喽啰只可以话呢个汤唔错,不过我可能比较幸福,屋企人会加D红萝卜,甚至系玉米同紫洋葱,真系好甜,令到我至今我对其他餐馆既中汤都睇唔上眼。 2. 醉香鸭舌 ($58)
酒香而不涩,鸭又爽又滑又嫩,份量又唔嬉场,性格比极高,好完美BOR真系~ 佢系令我再返去既主因! 3. 招牌捞面 $60
餐牌都例明有芽菜、XO酱、葱、火腿茸上汤,就睇你想唔想试同ARM唔ARM食啦。同"蔡澜捞面"就唔同在后者用左猪油、姜、京葱、同豉油皇去配个火腿茸上汤。蔡澜系同阿老板讲佢觉得咁好食,所以呢道菜以佢为名。但睇左蔡生既饮食节目觉得我同佢口味都唔系好夹,就叫左个招牌试下。
个捞面几干爽,配料好似无例出而又混系XO酱入面既脆虾干,令佢层次更丰富。虽然辣左D,不过,如果沾火腿茸上汤,成件事都几夹。只系,呢个小山堆既油炒面,有D唔够出位,食多少少都太"利",无令我好想食多几次既感觉。 4. 卤水鹅片(起片) 拼 元蹄 $188
鹅肉味浓出众,爽口弹牙,不肥不干,脂肪比例相宜,同卤水配合令佢味道丰盛,増添良选原材料既特色。
元蹄好爽,虽然比左左右两边少少几块,但已经好够啦。佢唔肥又唔"漏",脂肪已经同卤水做左朋友,好入味,成块食都唔觉好"利"。肉身又有卤水香,又有猪肉香,少少咸,香料四溢,真系好正!
豆腐个样都几靓仔几厚,不过又唔系话特别滑特别好食。 总括而言,我第一次食到咁有质素既卤水菜式同醉香鸭舌!
好啦! 为左再试下其他菜式,我决定忍受佢既服务态度,下次再黎!