2021-12-18 137 浏览
放工同朋友经过建生,发现原来最近开咗一间新嘅日本嘢,叫和气食堂。不嬲都钟意食日本嘢于是就去食个晚餐~一向我都系比较钟意食刺身同埋三文鱼咁所以嗌左一个章红鱼吞拿鱼刺身拼盘,再加三文鱼五味寿司。不得不说佢嘅三文鱼搭配唔同嘅材料,例如系牛油果、芝士食落都几新鲜亦都几唔错。而章红鱼刺身之前系一直都无食过,感觉浓鱼味,可以试一试。吞拿鱼刺身就冇咩惊喜,亦都唔系好重鱼油香。而主食就系鲷鱼汤泡饭汤泡饭本身有鲷鱼生鱼片系饭上面,然后侍应就会系我地面前倒入一啲滚嘅鱼汤落去,过程都觉得几新鲜。当佢𠮶啲汤滚完之后,𠮶啲饭粒就会吸收晒啲汤汁,所以食落去既饭粒饱满之余充满鱼嘅鲜味。另外,贪得意嗌咗一个闪电鸡翼,原来佢系一个冻嘅蜜糖单骨鸡翼,感觉冻冻地同甜甜地,香口得尼又唔热气~仲有芝士厚烧玉子同铁板煎牛舌就正正常常!特饮推介蓝柑白桃梳打,饮落fresh之余又大大杯,CP值都几高

一向我都系比较钟意食刺身同埋三文鱼
而主食就系鲷鱼汤泡饭