早排听老细讲,坚尼地城有间煲仔饭好食个名叫做尝囍,我上网睇过下其他人评价,发觉佢都算几出名下,乘著今日放假谂唔到去边就趁机去坚尼地城会一会佢!🙊事前我做过资料搜集知到尝囍最出名同知名既正正我系老板推荐我去试嘅煲仔饭,我提早咗半个钟去都已经大排长龙。给由于太过临时临急我无订到位所以要等一轮。呢到除左知名煲仔饭,其实都仲有点心、小菜、炒饭架~ 价位我觉得都属于中等偏高。我自已觉得煲仔饭嘅精髓其实都有几多系在于腊味既油香同水份岩岩好既饭,所以一定要叫有腊味嘅煲仔饭!今次系尝囍就叫左佢既腊肠滑鸡煲仔饭,个名平时喺其他餐厅都会见到,梗系同出面唔同,由香十足嘅腊味再加上恰到好处嘅饭!你会见到饭粒分明,多一份水为多,小一份水为小!干身配上腊味令人垂涎三尺。我以为你今次食呢个煲仔饭几大嘅期望下不负所望,若然吹毛求疵嘅话可以话佢既滑鸡略为多左小小骨,同埋不够多饭焦(小妹喜欢饭焦不过纯粹个人喜好),顺带一提佢既煲仔饭豉油我觉得都好好😜😜我其他两位朋友叫咗个枝竹羊腩煲同啫啫油麦菜煲,我都有食返佢哋两啖。枝竹羊腩煲方面羊腩汁既味入晒D枝竹度,我几怕羊既骚味都觉得几好食!五分入面都比到四分架🤣🤣🤣啫啫油麦菜煲我

啫啫油麦菜煲我既印象就只有海量嘅虾干,系几有虾干嘅咸香味,可以一试但不太出众😚😚因为我觉得佢既镬气差少少😢😢
不过可能系因为同其他两个有对比所以有伤害啦 ~ 哈哈。

总括嚟讲推荐大家黎试下~
2021-03-16