2021-12-15
一到冬天就想食啲温补食物,大家都听过养生,但有多少人真系可以做到呢?我自问都尽量早睡早起,其余就要靠食疗。「盈记四季养生面馆」是我最常去吃养生汤面的地方,因为它有我喜欢的养生汤底,由店子开业初期到今天,我发现它们嘅汤底,都经过几次改良,而家药材味冇咁重,味道倾向鲜甜。药膳农场鸡虫草花养生汤$65份量如常地多,今次拣咗配滋阴补身虫草花,鸡腿和鸡肉也齐全,农场鸡的优点口感特别弹牙,鸡皮又黄又厚,肉的纤维比较细密,一句讲晒好滑。仲想讲下个汤底,基本上汤底内加入红枣,龙眼肉和杞子,真系甜!每一次都会喝光,喝完整个人热辣辣。药膳上汤自家制水饺五只$36水饺和广东水饺大不同,这里的水饺皮比较厚,以猪肉馅料为主,唔太肯定用咗什么调味,但系味道几特别,胃口唔大嘅人其实份量啱啱好。另外有两款小食令我百吃不厌鲍汁炆花菇$38花菇非常厚身,直头是花菇扒,而且炆到超入味,鲍汁吾太咸,真系好好味!古法炆萝卜$28冬天最适合食白萝卜,白萝卜入口即化,无渣,味道清甜无比,加埋药膳汤底,简直系无敌。热柠檬蜜 只须+$7
我自问都尽量早睡早起,其余就要靠食疗。
「盈记四季养生面馆」
药膳农场鸡虫草花养生汤$65
每一次都会喝光,喝完整个人热辣辣。
药膳上汤自家制水饺五只$36
另外有两款小食令我百吃不厌