2019-12-13
果日系三周年纪念日,男友知我钟意食海鲜,带咗我黎呢间都几出名嘅火锅店!叫完个餐佢就上左酱料俾我地调,钟意食辣嘅可以疯狂加辣椒!前菜系青瓜同花生,花生系基本!但青瓜同男友都争住食唔停口,好开胃!佢钟意食羊肉,我钟意食海鲜,所以就拣左呢个套餐set首先,花甲同鲍包一齐上,可以见到佢处理得好干净,内脏都去除晒,对于我有洁癖嘅人黎讲,做得非常好。花甲冇沙,同鲍鱼一样爽口弹牙,唯一唔同嘅系,佢多左一种鲜甜!冬虫草加鲍鱼,成个感觉好奢华,鲍鱼大只又香口。黑松露蛏子,同样地,内脏处理得好干净,冇沙,黑松露唔会话抢左蛏子个味,有少少「炭烧」蛏子个感觉,食个黑松露就明!蒸嘅好处系:个鲜味仲保留到。再黎系个海斑,加埋个桶蚝一齐蒸,海斑好嫩滑,桶蚝仲食到阵鲜味,美国嘅桶蚝果然系唔同!最后到重点:羊肉,我平时唔食羊,但个羊肉唔膻,加埋佢调果个汁伴埋一齐食,冬天暖身一流!最后,我见佢每台都会问食唔食糖水,专人服务,夹埋海鲜俾你,仲问埋食唔食糖水,十分暖!
佢钟意食羊肉,我钟意食海鲜,所以就拣左呢个套餐set
黑松露蛏子,同样地,内脏处理得好干净,冇沙,黑松露唔会话抢左蛏子个味,有少少「炭烧」蛏子个感觉,食个黑松露就明!蒸嘅好处系:个鲜味仲保留到。 再黎系个海斑,加埋个桶蚝一齐蒸,海斑好嫩滑,桶蚝仲食到阵鲜味,美国嘅桶蚝果然系唔同!