2023-01-03
我哋一行3人,其中一位食八道菜嘅厨师发办,而另外2位就食锅物厨师发办,2款都有先付、小八寸、特色寿司、炸物、烧物同甜品,分别在于主食一款系食锅物,另一款系有煮物同汤乌冬/天丼。我哋share黎食,咁就可以试哂2款厨师发办。十二月冬季厨师发办 ($338)/ 锅物厨师发办 ($398)先付: 日本水果蕃茄刺身⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀小八寸: 胡麻豆腐、金山寺味噌、小渍物、清水豆腐、胡麻菠菜、银杏今年嘅小渍物换上类似配白粥嘅冬菜,斋食味道比较咸,配青瓜黎食味道啱啱好。胡麻豆腐同菠菜一如以往咁好食。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀特色寿司: 蜜糖豆军舰、红椒、稻荷(腐皮)寿司、卷物第1次食蜜糖豆军舰,蜜糖豆系口内爆开,口感几得意。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀炸物: 粟米、牛油果天妇罗(八道菜版本有多一件莲藕天妇罗)烧物: 紫菜烤麸、烧汁腐皮金针菇卷烤麸口感似淋嘅年糕,配紫菜黎食味道咸咸哋,外脆内软。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀锅物厨师发办: 蕃茄浓汤涮涮锅 配什锦什菜盘、食事: 乌冬 (二人前)⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀什锦什菜盘配料: 福袋 (入面装有年糕)、娃娃菜、菠菜、粉丝、高野豆腐、冬菇、金菇、本菇、甘笋上次我哋叫豆乳涮涮
先付: 日本水果蕃茄刺身
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
特色寿司: 蜜糖豆军舰、红椒、稻荷(腐皮)寿司、卷物
第1次食蜜糖豆军舰,蜜糖豆系口内爆开,口感几得意。
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
炸物: 粟米、牛油果天妇罗
(八道菜版本有多一件莲藕天妇罗)
烧物: 紫菜烤麸、烧汁腐皮金针菇卷
烤麸口感似淋嘅年糕,配紫菜黎食味道咸咸哋,外脆内软。
锅物厨师发办:
蕃茄浓汤涮涮锅
配什锦什菜盘、食事: 乌冬 (二人前)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
上次我哋叫豆乳涮涮锅,因为前菜又系豆腐,食完成口都系豆浆味,感觉比较寡,所以今次我哋就试蕃茄浓汤。锅物上菜时什锦什菜盘嘅配料已经放哂入锅入面,水滚后就可以食。蕃茄汤味道酸酸哋,几浓郁。
厨师发办 (八道菜):
煮物: 西京大根煮
表面嘅面豉酱咸咸哋,白萝卜煮得够淋。
食事: 鲜柠清汤乌冬
甜品: 芝麻雪糕、蕨饼
芝麻雪糕好好食,好香黑芝麻味,表面再放咗花生碎。