2018-02-08
天气寒冷唔一定要打边炉、食火锅嘅,打冷都系一个好选择。收工之后,同Honey 逛咗一阵朗豪坊之后,就去揾地方食饭,行到去豉油街一个刚刚改建咗嘅商场楼下,有个阿姐正在兜客食潮州嘢,唔使等位,就系咁我哋就上咗。 间菜馆很大,占了商场3楼全层,好有气派,食客又多,非常热闹。 虽然家下,唔会再有人用算盘去计数,不过,呢间菜馆个reception / cashier 有个大算盘做装饰,都算几有卓头。 望见啲卤味、海鲜个肚都古古声。 拿临落单叫个孖宝C、石锅啫啫芥兰,再来一支大青岛、一个靓仔。 嚟打冷至好就系上菜快,唔使10分钟啲嘢就上齐。如果我班下属做嘢有咁快就好嘞! 【卤水拼盘 (中)】系食满 $300 就会送的。无谂住咁大碟啰,有啲担心食唔晒啲添。猪耳、墨鱼、大肠、鹅肠、红肠、墨鱼、芽菜样样有啲,绝对系潮洲打冷气味,送啤酒绝配。 【孖宝C $258】其实系【卤水鹅】和【翡翠炒龙趸球】各一大碟。 【卤水鹅】超大碟,好多件,仲系好大件𠮶种,唔肥唔膻,但鹅味浓,花生、豆腐入晒味,好食。 【翡翠炒龙趸球】龙趸球炒得够火喉,肉质保持嫩滑,食落又有质感。脆肉瓜爽甜。 【石锅啫啫芥兰 $88】咸鱼、猪肉
望见啲卤味、海鲜个肚都古古声。
【卤水鹅】
【翡翠炒龙趸球】
龙趸球炒得够火喉,肉质保持嫩滑,食落又有质感。脆肉瓜爽甜。
【石锅啫啫芥兰 $88】
咸鱼、猪肉碎同芥兰放咗入个热石锅一齐上,热辣辣,香喷喷,好惹味。
啲嘢样样都咁大件又好食,所以计划年初一团拜之后一家会来呢到再食过。