2009-12-27 2 浏览
冬至, 本是回家与家人共聚的, 不过下午俾公司捉上深圳辨事之后, 回港后又要找同事交接工作, 搞好 D 野已经近9点. 就近方便, 应该只有荷李活广场吧.不知食乜好, 惯性地先去绕场一周. 不过这次是绕商场而不是绕 food court, 虽拣了First choice, 但脚已经倦了, 行到黎呢间, 虽然系Second choice, 但始终乏力, 不走回头路了, 就这里解决食既问题.日式西餐厅, 门口就非常精致地摆下所有菜式的样版, 道具食物. 入到去, 则是一家open式既, 商场cafe仔. 地方, 就是走轻便轻食路线. 主打是意粉, 但另有其他较日式既食品供应. 身体呼唤我, 要我食D饭落肚. 看了图文并茂的Menu, 汉堡都可以用煲仔上!!! 感觉几特别, 不用再费神拣了, 就这一个吧, 而且是茄汁煲, 味道方面应该不会太差. 于是, 就定食一个. 有汤有饭有沙律有汽水. 先说汽水, 问了有没有Diet Coke, Coke Zero...佢地话冇.....没所谓, 咪饮蕃红色可乐啰. 不过, 大家记得我有一篇汽水评......好多可乐是用可乐精冲出黎的, 这一杯可乐, 大

有汤有饭有沙律有汽水. 先说汽水, 问了有没有Diet Coke, Coke Zero...佢地话冇.....没所谓, 咪饮蕃红色可乐啰. 不过, 大家记得我有一篇汽水评......好多可乐是用可乐精冲出黎的, 这一杯可乐, 大家可以看得出, 是淡如水的可乐...淡到可以看穿.....劣也.

汤, 是洋葱汤, 清清的汤, 有少少似萝卜汤, 洋葱只少许几条. 又是一碗要落胡椒粉才有味的汤. 而沙律, 用了日式的酱, 酸酸地, 挺开胃的.

主食, 一个盛满茄汁的煲, 内里浸著一块汉煲扒, 捞一捞, 有其他如西兰花同萝卜仔. 总之一煲野, 有菜有肉. 汁方面, 其实是一个比较稀的汁, 而且味道是不浓烈的, 食得出此物, 是没有味精的, 捞饭, 都可以叫做 ok. 而扒, 咁样浸住汁, 肉质都没有松散, 咬一口, 牛扒是煎过才放入去浸汁的, 而不是用汁煮熟, 牛扒啊牛扒, 始终离不开煎同烤呢两个极刑.

汉堡扒味道, 鲜味一般, 肉汁就可能已渗入茄汁汤中, 成块扒既肉汁鲜味欠缺. 不能说其差, 只能说是普通的Burger Steak.

味道普通, 服务人多是新人, 好多野都唔识. 而且食得多日式西餐厅, 来来去去都是差不多. 感觉唔到什何味蕾上同服务上既惊喜.