2018-09-02
今日同女朋友喺观塘揼完骨,梗系喺返同区揾啲好嘢食。之前睇过食评话有间冰室有小菜有咖喱又有意粉食,咩都有得食就好想去试,今日终于有机会啦。见到佢个咖喱几出名咁,于是就叫咗个吉列咖喱猪扒饭。由于我哋两个都好钟意食蕃茄,见到Menu个生滚牛肉蕃茄汤通粉卖相唔错,咁就梗系要试吓啦。我哋仲叫咗避风塘豆腐、炒西兰花同埋加$18就有嘅鲍鱼一品鸡煲。呢间冰室上菜嘅速度超快,唔使几分钟就全部到都齐晒。先讲个咖喱吉列猪扒,真系超水准,完全做到马来西亚风味嘅咖喱,再加上佢嘅猪扒外脆又够瘦而不嚡,完全啱晒我哋两个唔钟意食肥嘢嘅人。跟住一定要讲下个生滚牛肉蕃茄汤通粉,谂住冰室通常都冇乜茄味,但呢度嘅番茄汤真系喜出望外,佢完全做到番茄浓汤嘅味道,茄膏够香之余啲牛肉系有肉香,唔似出边好多餐厅用松肉粉乸到啲牛肉冇晒味。真系食到舔舔脷。再加上避风塘豆腐外脆内软,味道啱啱好,如果你都豆腐爱好者,可以黎试吓㗎。呢间冰室绝对可以再黎,下次等我试吓佢出名嘅牛肝菌带子意粉先得