2015-12-12
冰室 - 呢种食肆喺香港可谓买少见少。有唔少香港人将冰室同茶餐厅归类为同一食肆,但对我嚟讲冰室比茶记多左一份专注,卖野贵精不贵多,传统冰室食物选择可能只有二十零种,所以佢地可以好专注咁做好呢啲食物,同时亦因为用料集中,所以食材流转速度快,啲材料保证新鲜。今日我特登拣左上水口碑好好,开左估计最少五十年嘅广成冰室试下!室内装修怀旧风味十足,无论室内装修,餐牌设计,以至汽水柜呢啲室内应用物品都带有浓厚六七十年代嘅怀旧色彩!请注意,我当日帮趁时间系中午两点,室内爆满之余外面仲不断有人等位,以一间开喺横街头尾嘅冰室嚟讲系超好生意!人气真系爆灯!我亦偷偷庆幸,我只系喺门口等左五分钟就入倒去。望住餐牌,数数手指连食品种类包括早餐及茶餐都只有二十一款!选择少但食客多,即系质素好。我成日觉得食肆贪多务得,会影响质素,专注先能够确保出品质素。九成食客都叫茶餐,我都唔例外,睇下有乜野咁正,咁多人食先。茶餐 HK$33有牛肉通粉、蛋治同埋热饮牛肉通粉卖相唔错,牛肉摆哂通粉上面。有两条姜丝放面,好似靓仔左好多!闻一下,好重姜味,亦有牛肉香味。汤面有熟牛血,即系话汤系同生牛肉同煮,饮啖先!汤底好鲜甜,有牛肉同姜味
室内装修怀旧风味十足,无论室内装修,餐牌设计,以至汽水柜呢啲室内应用物品都带有浓厚六七十年代嘅怀旧色彩! 请注意,我当日帮趁时间系中午两点,室内爆满之余外面仲不断有人等位,以一间开喺横街头尾嘅冰室嚟讲系超好生意!人气真系爆灯!我亦偷偷庆幸,我只系喺门口等左五分钟就入倒去。 望住餐牌,数数手指连食品种类包括早餐及茶餐都只有二十一款!选择少但食客多,即系质素好。我成日觉得食肆贪多务得,会影响质素,专注先能够确保出品质素。 九成食客都叫茶餐,我都唔例外,睇下有乜野咁正,咁多人食先。
茶餐 HK$33
有牛肉通粉、蛋治同埋热饮
牛肉通粉
蛋治
热奶茶
总结 : 用心专注系做出高质食物嘅重要因素,但现时好多茶记都贪多务得,搞到出品不知所谓,专注是我爱冰室的原因。