2021-01-16
又系weekend出嚟睇医生既日子,琴日喺openrice揾吓有咩好嘢,见到呢间拉面舖评分好高,走嚟试下。weekend lunch time可以直入,之前睇过其他人啲评价,基本上唔睇menu都知道叫乜:双子盐味拉面+汁烧厚切叉烧汁煮厚切叉烧$38 (9/10)个厚切叉烧到先,见之前啲人写到好正咁,又真系名不虚传,强推!点讲呢,日式东坡肉?脂肪层都几厚,但真系好鬼好味个烧汁唔会太咸,啱啱好~ $38/四大件,价钱都好合理双子盐味拉面$188 (8/10)比起味噌同豉油,个人一直都比较钟意日本既盐味拉面,打孖嚟既真系第一次 双子意思一冷一热,服务员话我知先食热再食冻,都啱既,热既冻咗就无意思。每款拉面都有一块薄叉烧,开头以为得一两啖,点知都有一般拉面既7-8成,即系斋一碗双子拉面已经等于平时既1.5碗,食完真系好鬼饱。热𠮶碗我第一啖先饮汤,暖暖地,好鲜既鲣鱼汤(系鲣鱼?),好好味。叉烧唔错(当然同厚切叉烧无得比),面底都好ok,系啲黑胡椒有少少抢戏。再食冻𠮶碗,都系先试汤底,嗯,讲真如果斋热𠮶边我会比9分,冻呢边我觉得有少少鱼腥味,叉烧又有啲柴,系上面啲配料(鱼仔干+鱼籽)加分,面都ok
汁煮厚切叉烧$38 (9/10)
双子盐味拉面$188 (8/10)
热𠮶碗我第一啖先饮汤,暖暖地,好鲜既鲣鱼汤(系鲣鱼?),好好味。叉烧唔错(当然同厚切叉烧无得比),面底都好ok,系啲黑胡椒有少少抢戏。再食冻𠮶碗,都系先试汤底,嗯,讲真如果斋热𠮶边我会比9分,冻呢边我觉得有少少鱼腥味,叉烧又有啲柴,系上面啲配料(鱼仔干+鱼籽)加分,面都ok既,系再爽口少少,但问题味道有差别,点爽都有啲扣分。
开头有啲好奇点解要分两个匙羹,我特登食完冻𠮶边唔过水再走去饮热汤,个味真系好奇怪都系乖乖地分开食啦
价钱系就系好似唔平,但1.5碗卖$188我觉得可以啦,未到好离谱。而且佢令我下次想再嚟试其他款式,佢已经成功咗