2016-04-04 581 浏览
睇杂志知道,西营盘开咗新的咖啡店,借住红日假期去坐一坐,做返日“假日文青“。查实,一入门口前,见到唔少人都系户外嘅企位叹紧咖啡,当中大部份系外国人,我都觉自己去咗外国。(笑)坐低后叫咗杯affugato(有中文释译做“阿芙佳朵“),呢个系由云呢拿雪糕球加expresso组成嘅拍档,有人改佢个名为“冷静与热情之间”,呢杯咖啡饮落中规中距,爱吃甜嘅我觉得味道啱啱好。另外,我同时间仲嗌咗件mocha tart (抹茶挞),呢款挞味道一般,想食热辣辣嘅挞的话,呢款就未必啱阁下了。呢度舖仔细细,不过用木制台贯穿合店,又有个窗口并接通出面,系度坐下倾下计,系几舒服嘅,有种“爱在海琴海“嘅感觉。

2016-04-03