2019-02-08 2266 浏览
收炉饭就紧系要食返餐好架啦, 比较过火炭几间酒楼既菜单最后就决定左拣稻香, 需要早一日预订, 我地拣左欢聚宴, 早一日订可以减$200, 包哂加一茶芥, 同加左一只长脚蟹, $300/斤, 明炉烧鹅皇$428我地12个人食, 呢只蟹大概4斤左右, 长脚蟹理可以有唔同既煮法, 而我地问侍应可以点煮, 佢地就答清蒸, 一系就上汤煮, 但系佢就好落力sell我地清蒸话清蒸系最好食, 过左一阵侍应又埋黎问我地只蟹想剪开定原只上, 咁紧系剪埋方便大家食啦过左冇几耐只蟹就上菜, 但系我地都好好奇点解只蟹落左单冇耐就可以上菜, 我地怀疑只蟹一早已经蒸左, 因为上菜时只蟹都唔热, 微暖都冇只蟹D肉都算多, 蟹肉都鲜甜, 但同想像中既鲜甜度争少少, 蟹肉都新鲜既只蟹食左大半就开始上其他菜式首先系乳猪拼盘, 同想像中好有出入呀我地大家都以为会系以烧味为主既并盘, 但原来系得乳猪同义烧其他既就系云耳, 酸萝卜同烤麸, 食乳猪又点少得乳猪酱同砂糖, 但系完全冇提供要我地开声问先有, 仲要好耐先拎黎, 拎到黎既时候都差唔多食哂所以野味道普普通通碧绿就系西芹, 加埋急冻象拔蚌同珊蝴蚌炒, 份量都几多, 味道OK,
收炉饭就紧系要食返餐好架啦, 比较过火炭几间酒楼既菜单
长脚蟹

只蟹食左大半就开始上其他菜式
首先系乳猪拼盘, 同想像中好有出入呀
我地大家都以为会系以烧味为主既并盘, 但原来系得乳猪同义烧
所以野味道普普通通
乳猪大拼盘

碧绿就系西芹, 加埋急冻象拔蚌同珊蝴蚌炒, 份量都几多, 味道OK, 微暖, 唔热既x2
碧绿象拔蚌珊蝴蚌

跟住就到呢个虾, 卖相唔错, 个汁都煮得几好食, 虾肉新鲜弹牙, 但系又系微暖, 唔热既x3
东瀛生煎海虎虾

之后就到呢个烧鹅皇, 以前食过一次几好味, 但今次食完全唔得
之前果2个𩠌都话系微暖, 呢个直程系冻既, 唔热既x4 , 烧鹅个皮一d都唔脆, 同上次食完全两回事!!!!!
最后食剩大半, 但我地都冇浪费, 都打包左返屋企再自己加工黎食
明炉烧鹅皇

呢个鸡同个烧鹅一样, 冻冰冰既, 唔热既x5 , 本身只鸡煮得唔差, 但由系太冻, 冇人想食, 最后又系打包走
沙姜霸王鸡

唔好见到煲就以为佢系热呀, 唔热既x6, 花胶同鸭掌都炆得唔够耐, 偏硬, 又系打包走
鲍汁花胶扣玉掌

蚝豉都算大只, 味道好香, 配埋发菜同埋豆苗, 味道几好既, 又系微暖, 唔热既x7
发财蚝豉翡翠伴

海皇翅, 都好足料, 加埋少少醋吊味都好食既, 温度叫做暖暖地
红烧竹笙海皇翅

条鱼好大条, 食鱼既葱先系最好食, 但唔知点解今日既葱竟然无人问津
蒸鱼既豉油系好重要架, 但呢个汁比起平时食果D就咸左少少, 冇乜甜味, 可惜可惜
清蒸海星斑

估唔到全餐饭最受欢迎既就系呢个腊味糯米饭, 重点佢系全餐饭最热既一个𩠌菜
个糯米饭又唔会太黏, 仲有芋头添!!第一个清哂既𩠌菜竟然系佢
惹味腊味糯米饭

其实全餐饭D食物质素系唔差既, 可惜就全部都唔热
题外话/补充资料: 知客服务应该要改善下, 我地入去问佢拎菜单睇, 佢竟然继续做自己野, 话唔好意思, 你等等, 我未得闲 咁我地就望住佢等佢做哂佢自己手头上D野为止 另外我地想另外叫海鲜, 问佢有咩海鲜可以拣, 佢拎哂D菜单出黎叫我地自己睇 问佢乜野都都叫我睇菜单, 有既系哂菜单度, 之后我地返转头落订既时候见到有个位摆满哂海鲜位置 之后我地问另一个职员, 个知客答冇既野根本就有, 果阵根本佢就埋头苦干做紧自己野唔想理我地
2019-02-01
长脚蟹