2019-12-02
最近系某网发现左一间新派点心中菜馆-名馆,提供下午茶时段既点心放题,价钱都好相宜,连埋加一都系$120左右,感觉相当抵食。餐厅有2间分店,分别位于中环同铜锣湾,而我就拣左铜锣湾希慎广场。 我同朋友决定星期六去食,当日14:30到达,店员好快就安排到入座,座位好阔落,餐具好精致,个碗原来有只小鲤鱼,赏心阅目。茶水颜色金黄,饮得出淡淡玄米味,不过略厌茶味较淡。 落单店员只比左2张点心纸,可能预我地只点两round,点心纸同买团购所见差唔多系一样,不过最可惜系无左宫庭点心盘,但当初买团购个阵仲大大只标题写左有宫庭点心盘,当前感觉有D落差 作为前菜,味道清爽,一d都唔腻,最上层既水晶皮冻好爽口,一啖一粒,食得好方便! 除左春卷皮较厚,比较难咬,胜在虾肉弹牙,味道清爽,可以一试 卖相好鲜艳,但咬落口外面实在太厚,入面馅料红菜头都爽口,但猪肉味淡,鲜味一般 卖相好吸引,可惜冻左,酥皮唔脆,入面馅料好似系豆蓉,食落完全无味,真系食唔出系咩馅,睇得唔食得,只适合打卡用! 香煎萝卜糕又系冻既,成旧糕都好多油,一夹就散,放入口一大阵油嗌味,好似食紧成个粉咁,萝卜味欠奉。真·菠萝包只系微暖,虽然面头层酥皮好
除左春卷皮较厚,比较难咬,胜在虾肉弹牙,味道清爽,可以一试
真·菠萝包只系微暖,虽然面头层酥皮好散又唔脆,好在原来馅料系奶黄加菠萝粒,味道层次好丰富,如果够热我谂仲好味~
羊肉饼都系唔热,导致饼皮淋晒,好韧好难咬,值得一提系羊肉无骚味,咖喱汁另上,咖喱汁惹味!
鸡翼煎到热辣辣,入口鸡肉好入味,有少少辣,不过入面既糯米,味道偏淡。
甜品叫左糍粑,新鲜炸起,外脆内软,配埋红糖同黑糖浆,好香甜,今餐终于有个好结尾了
总括而言,以放题价钱,食到咁多款点心,都尚算抵食,不过食点心最怕系冻,而依间大部份点心,除左系蒸既点心,好多都系整好摊冻晒,真系会好影响食物既味道,如果好似我咁由沙田专程出黎食,我觉得无需要,比我拣多次,我寜愿系屋企附近饮茶算了