2014-04-25 348 浏览
一個人係時代等睇夜晚十點場($70),百無聊賴,買左飛唔想落太多層去anxxxxB,又無多餘錢霸氣獨酌紅酒,呢個時代既最低消費恐怕都非星巴克莫屬。由於我知套戲夜上,作為一個劇毒編輯又點會自己一個人用得哂6:00到10:00呢幾粒鐘呢?我只好一開始去希慎買本<<白馬走過天亮>>($87),然後係時代戲院買完飛後落星巴克整杯iced latte:v($37)同整返件blueberry cheese cake($33)。  老老實實,咖啡係熱飲先好,凍啡永遠係伏,莫講話星巴克呢類咖啡便利店,就連L’xxxxx xxx都好難整到靚凍啡。呢個問題皆因人條?遇熱時血管會膨脹,可以sense到更多味道,加上大部分元素(呢個moment係指咖啡因)係高溫情況底下都比較積極彈來彈去,咖啡因本身既味沉鬱,焙(讀背)完煮完個味先會發到出來,包括係苦﹑酸同甘。(由於本人惡酸,苦味會發酸,甜味可以蓋酸,所以只好斬腳指簡隻乳糖比較多既咖啡。)  咁好明顯啦,飲凍啡個時,一來血管已縮,sensibility降低左,再加上低溫之下大部分元素(呢個moment都仲係講緊咖啡因)唔多活躍,

咁好明顯啦,飲凍啡個時,一來血管已縮,sensibility降低左,再加上低溫之下大部分元素(呢個moment都仲係講緊咖啡因)唔多活躍,其實你飲凍啡,同飲既有小小味道既水係無咩分別,除非人地落好多糖(乳糖又好咩都好)。

之不過咁,由於時間流流長,熱啡只會愈飲愈難飲,因為佢第一啖最熱,攤足兩個幾鐘佢最後就會極難飲(因為有對比),倒不如一開波就整杯凍既算數。(謎:你唔係想影射愛情掛?答:各位可以由第二段重新睇起)

雖則啡要熱飲,但cheese cake凍食又幾好喎,(都係個句啦,星巴克肯定唔夠高檔地方抽,因為佢Design簡單,原材料都唔會用到咩野神奇buffalo mozzarella)有時我地食d本身味濃既食物,凍食岩岩好可以壓到腥﹑沖呢類比較重既氣味,氣味比味道更受溫度影響,當然我完全唔排除世間總有重口味既人,例給個班用芝士來撈丁仲要加多兩粒大蒜,食到個口好似岩岩浪完坑渠水既人。

整體來講,凍啡就肯定fail,不過係我自己?來,舊cake幾好,味道圓滑而唔膩(有d newyork cheese cake 整到實一實以為係寶查實好難哽,真心係kick係喉到哽唔落),藍莓新鮮夠juicy我都已經別無他求,再加上手頭上本散文,呢幾粒鐘算打發得幾愉快,既~

2014-04-24