2017-02-19 443 浏览
因为家住美孚,故经常经过依一间「英王面包店」,不过帮衬嘅唔多,就算帮衬都喺买面包多,是夜突然想请老婆食蛋糕,所以,打算买两件冻饼返去一齐叹番吓。临近收铺,望望饼柜,冻饼剩番嘅款式真喺唔多,幸好所剩嘅几款都啱佢口味。小型包装盒,啱啱好装到两件冻饼,仲附上胶叉,不过,如知佢有埋胶叉就叫佢免送,反正拎番屋企食。蓝莓挞 $26店子有几款鲜果挞,包括芒果、蓝莓及士多啤梨,首选喺芒果,可惜无晒,只剩蓝莓,我哋都OK。有别一般鲜果挞,用上好多忌廉或吉士,个蓝莓挞只喺挞面有一抹薄薄嘅忌廉,依个更啱我老婆食,而挞底采用厚身嘅做法,加一层蓝莓酱,再铺上海绵蛋糕,所以,整体嚟讲好足料,吃完可以讲喺「好饱肚」,啲蓝莓亦好鲜甜,唯一毛病喺挞壳唔够脆。蓝莓芝士饼 $28反而,小弟较欣赏件蓝莓芝士饼多啲,单睇卖相做得甚有水准,芝士饼采用美国芝士位做法,薄薄嘅饼底,面层又烘得均匀,入口质感挺实而软熟,芝士味浓郁,底下一层蓝莓酱嚟得清甜不太抢,正正喺恰到好处,所以,先至较讨我哋欢心。两件饼睇到用料十足,做得大大件,每件都只喺廿零蚊,味道又做得唔错,确喺抵食。
临近收铺,望望饼柜,冻饼剩番嘅款式真喺唔多
,幸好所剩嘅几款都啱佢口味。
蓝莓挞 $26

蓝莓芝士饼 $28

外卖自取
$27 (其他)