2017-10-22
呢排大鱼大肉过后,朋友聚餐就提议食下素菜。由于我麻麻传统中式斋菜,于是悠蔬食呢类中西合璧既素食餐厅就岩哂。是晚系满哂人full booking 既,坐落先望到有每人最低消费200既要求,于是一人一个set就刚刚好。前菜其实份量好够,豆丝粉皮同藜麦薯球几清新,个沙律多鲜果,尤其好食,不过食完,我已经有三分饱个手卷我觉得有d寡,食落真系成口草,𠮶堆苜蓿芽如果有酱汁就好好多,或者配生果,配芦笋真系寡多两分重,建议拣香芒牛油果之后个汤我觉得系重点,拣左周打黄耳雪燕忌廉浓汤,真系超浓有口感,黄耳雪燕本身冇味,都系靠汤底,而呢碗野好食到可以再添食。主菜我就食西式为主,叫左 蕃茄野菜烩扁意粉,大啡菇南瓜紫薯包焗千层面,同埋松子菠菜忌廉烩意大利饭。千层面系当中最好食既,一黎佢铺面有层浓郁芝士,夹埋焗到腍既南瓜,啡菇同紫薯好好食,之后面底焗到㶶㶶地又脆皮,有口感,问题系食完超饱肚。到上意大利饭时,已经饱左八成。好彩松子酱够清新,菠菜忌廉唔腻口,不过上菜个碟原来好深,分食完都十成饱有突之后既菜式我都冇参与过,见同行友人食得几滋味,应该唔错。下次识嗌真系要由a la carte menu 入手,唔系盏浪费