2022-01-23
- 其实一直都几钟意食水煮鱼,但系好似香港冇乜好食嘅水煮鱼,所以比较少食,之前见到有YouTuber推荐呢间「见见面」,就即刻Book左,同朋友去试吓😛-😋 水煮桂花鱼 ($268)👉🏻 有样几特别嘅嘢,呢个桂花鱼除咗可以辣度,仲有得拣少油 (虽然唔知佢系咪真系少咗油,但系心理上会健康啲😂😂)👉🏻 姐姐有提我地水煮鱼冇得拣唔辣,如果真系完全接受唔到辣,就要拣烤鱼啦😛 我哋就姐姐强调左「少少少辣」😜 最后想来都食得出辣,但系都接受到 (未到会流汗、流鼻涕𠮶种程度😂 但系要饮嘢舒缓下😂😂😂)👉🏻 啲鱼好滑,完全冇骨,鱼肉都算多,我哋3个人share都够食👉🏻 除咗鱼之外都有几丰富嘅配菜,例如:莲藕片、宽粉等等,每样都吸收晒个汤汁嘅精华,好惹味🤤🤤-😋 炸馒头 (6件) ($38)👉🏻 水煮鱼喺呢度其中一个主打,难得地系佢嘅小菜都好有惊喜,样样都好有水准👍🏻👉🏻 炸馒头炸得好香脆,点埋炼奶食,一流!加上佢细细件,大家share食,唔会惊太饱🥰🥰-😋 红油猪耳 ($48)👉🏻 呢个同水煮鱼一样,可以辣度同少油,我哋一样嗌咗小辣,但系嚟到我觉得佢系中辣至大辣😂 系真系要不停饮冻嘢解辣𠮶种程度🙈🙈
水煮桂花鱼
😋 水煮桂花鱼 ($268)
炸馒头
😋 炸馒头 (6件) ($38)
红油猪耳
😋 红油猪耳 ($48)
👉🏻 不过又真系会食到停唔到口,啲猪耳好香脆,份量亦都几多下,非常之开胃嘅餐前小食!💯
炝炒番薯叶
😋 炝炒番薯叶 ($62)
👉🏻 其他嘢食都系比较重口味,我觉得嗌返个菜嚟平衡下系一个唔错嘅选择😛
👉🏻 呢度嘅番薯叶唔会太油,但都炒到好香,连平时唔钟意食菜嘅朋友都食咗好多🙌🏻
🙋🏻♀️ 其他说说
👉🏻 九龙城分店有两间,佢哋之间嘅距离系1分钟嘅路程内,本身我系book咗另一间分店,最后都被姐姐安排咗去坐呢间分店🤣 呢间分店就相对细少少,但系胜在冇咁嘈,方便大家倾吓计
👉🏻 呢度都几full,大家嚟之前记得book位😉