2024-05-10
小曼谷喺香港都有唔少分店,但约亲朋友食泰国菜都会拣九龙城🤣 之前睇过其他食评见到佢有$38优惠,钟意食海鲜嘅,我哋拣咗逢星期一二订座,有$38咖喱青口,果然实物同食评一样样,货真价实好抵食👍🏻青口肉唔算好大粒,但鲜甜结实,配上甜甜辣辣嘅黄咖喱去泰菜精华🥰天气热都一定要饮椰汁鸡汤!用香茅同柠檬叶,再加上鸡肉煲到出晒黄油,好鲜甜,又带微酸好开胃,一人饮番两碗好疏肝本身想食炸虾饼但叫咗香叶肉碎炸虾胶皮蛋,虾饼份量不减,但包咗只皮蛋喺入面一齐炸,第一次见呢个菜式,仲有炸菜香叶同炒肉碎好惹味另外叫咗个泰式咸鱼炒椰菜苗,用咸鱼块炒,除咗炒到入味之外,仲有鱼粒咬下最后再叫泰国菜必食主食!泰式鲜虾炒金边粉,罗望子酱好香但同时唔会太重手遮咗鲜虾嘅鲜味,金边粉炒得透好入味,但唔会太林,酸酸哋一人一碗好快食晒😆