今晚我们约咗好朋友一齐去铜锣湾希慎广场食晚饭,但就未决定去边间食?拣咗一阵我们见到有间有上海包点,又有日本菜食嘅fusion菜餐厅「Kikusan」,所以我们就决定入去食晚饭!一入到去就见到有都几大嘅开放式厨房,坐位与坐位之间亦相当舒适宽敞!我们叫咗几款唔同嘅串烧,分别有:鸡肝、豚腩、鸡肾、照烧鸡肉棒、鸡翼同炭烧牛肉,全部都烧到啱啱好,肉质相当鲜嫩松软!豚肉小笼包嘅外皮极之薄身,所以好清楚睇到入面有好多汤汁,汤汁嘅味道非常鲜甜,豚肉嘅肉质亦相当鲜嫩!煎韭菜豚肉饺子同煎素饺子煎得好香口同好干身,唔会有「油腍腍」嘅感觉,而且饺皮亦好薄身,豚肉馅料就好鲜嫩惹味,而素菜馅料就相当清新!烧鳗鱼饭嘅鳗鱼好肥美厚身,所以口感好丰富!南瓜味噌汤牛肉温泉蛋乌冬嘅牛肉喺上碟𠮶阵仲系生嘅,要用热辣辣嘅汤底去浸熟,所以肉质相当鲜嫩,乌冬嘅面质亦好烟韧弹牙!千层猪扒担担拉面嘅猪扒系用一层一层嘅猪肉堆砌成好似猪扒咁厚,所以食落层次感非常丰富!花生黑芝麻驴打滚系将外层煎到色泽金黄同外脆内软,质感相当烟烟韧韧,中间就有香浓嘅花生酱,而且喺表面仲舖满咗芝麻花生粒同椰丝,令到味道更加齿颊留香!日式年糕配云呢拿大叶汁嘅卖相
烧鳗鱼饭嘅鳗鱼好肥美厚身,所以口感好丰富!
中间就有香浓嘅花生酱,而且喺表面仲舖满咗芝麻花生粒同椰丝,
令到味道更加齿颊留香!
日式年糕配云呢拿大叶汁嘅卖相虽然睇落唔算好吸引,但年糕嘅质感真系非常烟韧软绵,云呢拿汁亦好香甜,但就略嫌大叶即紫苏叶嘅味道太过浓郁,但都系好好味!
鸡翼
串烧