2017-12-01
喺facebook度见到有朋友去过呢间cafe,比佢室外嘅环境吸引咗,所以今日朋友V同我预祝生日,我哋两个大乡里拣咗嚟北角~食brunch,好老实真系好少踏足北角!湖蓝色令人一望就心情放松,有舒缓情绪嘅作用。所以呢间cafe 特别用咗呢只色,营做一间Relax & Refresh嘅小房子!!!我细细个就已经钟意画画,不过都画唔到一手好画,所见喺门口见到呢只手绘蝴蝶就好开心,哈哈!cafe有一半空间系室外,装修成一个别致嘅田园茶座。原本我哋想坐室外开扬d,又有花痴最爱嘅盆栽,但今日我哋贵人出门招咗大风雨,滴水滴得好劲,只好搬返入室内。一入门囗就有个黑板仔,上面Pasta of Today 同Special Drinks,其次就系自助式嘅调味料同水。室内同室外一样用木系餐枱为主,简单嘅布置令人好似返咗屋企一样,可惜职员态度比较冷漠,呢点差紧dd!All Day Breakfast Plate有沙律,烟三文鱼,大啡菇,prama ham,麦包同黑松露酱炒蛋,一人份量都相当丰富。黑松露酱配炒滑蛋,绝配!明太子忌廉意粉意粉同酱汁比例刚好,味道属正常水准。我哋叫咗个All Day Breakfas
cafe有一半空间系室外,装修成一个别致嘅田园茶座。
All Day Breakfast Plate
黑松露酱配炒滑蛋,绝配!
明太子忌廉意粉
意粉同酱汁比例刚好,味道属正常水准。
Roasted Hazelnut Double Latte
饮品反而有d惊喜! 我哋叫嘅都系Special Drinks menu 上嘅饮品。呢杯Latte 配以炒过嘅棒子,味道特别香浓。
混合咗云呢拿同矢车菊的花茶。
矢车菊Cornflower,又称蓝芙蓉。象征幸福,原本系一种野生花卉,经过人们多年嘅培育,佢嘅“野”性少咗,花变大咗色泽变多咗,有紫、蓝、浅红、白色等品种,其中紫、蓝色最为名贵。
喺德国随处可见,亦系德国嘅国花。拥有淡姜嘅清新香气,能够帮助舒缓肠胃不适嘅症状,淡雅芬芳嘅香味亦可以镇定心神。