2015-11-07
前排咁岩系社交网站见到有段片介绍紧元朗某间餐厅推出左只芝士味好浓郁既拉面,真系睇到都吸引! 后来知道就系位于旧B仔凉粉附近既「野川拉面」,之前都有听过呢间拉面店,知道餐厅并非传统日式拉面店,所以一直未有意欲去试,但身为「芝迷」当日既晚餐就决定去试下。.餐厅环境不大,座位不多,比较迫狭,好清楚就听到邻桌既谈话,所以都不太方便拍店内环境。.讲返食物,据说餐厅系一间居酒屋,主打赞崎手打乌冬和串烧,面款可拣拉面、稻庭乌冬和赞崎手打乌冬,主菜的款式亦满多。汤底则有约六款汤底,包括蕃茄汤、猪骨汤、芝士汤、芝士辣汤底和血池地狱汤等,价钱约$45-$98,丰俭由人。.除左拉面外,都有售卖小食、炸物和串烧,望望餐厅还颇丰富的,价钱颇公道,都见有唔少客人黎饮啤酒同叹串烧。本身想叫十蚊一只既焗蚝,不过八点几已经卖晒,相信系因为十蚊只抵食既关系吧?!.日本绿茶可乐 $28本身呢只绿茶可乐小妹就无兴趣试,因为向来都唔太好汽水。不过上次系台湾有机会饮过后又觉得几好饮,饮落其实无咩绿茶味,但又比本身既可乐多左份清幽既甜味,感觉更解渴。.北海道三重芝士薯饼 $28上桌时已切开既薯饼,咬落去辣辣,脆身既吉列外层,入面系
. 餐厅环境不大,座位不多,比较迫狭,好清楚就听到邻桌既谈话,所以都不太方便拍店内环境。
. 讲返食物,据说餐厅系一间居酒屋,主打赞崎手打乌冬和串烧,面款可拣拉面、稻庭乌冬和赞崎手打乌冬,主菜的款式亦满多。汤底则有约六款汤底,包括蕃茄汤、猪骨汤、芝士汤、芝士辣汤底和血池地狱汤等,价钱约$45-$98,丰俭由人。
. 除左拉面外,都有售卖小食、炸物和串烧,望望餐厅还颇丰富的,价钱颇公道,都见有唔少客人黎饮啤酒同叹串烧。本身想叫十蚊一只既焗蚝,不过八点几已经卖晒,相信系因为十蚊只抵食既关系吧?!
上桌时已切开既薯饼,咬落去辣辣,脆身既吉列外层,入面系半溶的芝士和薯蓉,好食。
网上既报导讲到芝士汤底好好食,小妹当然就拣返呢个,不过佢都有分普通既芝士汤底和芝士辣汤底,小妹就要左后者。
面底小妹拣左后者赞崎手打乌冬。等左约15分钟终于有面食。拉面的外观系无正宗既日式拉面店般精致,偏向港式风味,但素来食物外观都唔系重点,至紧要好食。拉面材料有三块自家制叉烧、原只溏心蛋、粟米粒、木耳丝和洋葱丝。
先呷一啖汤底, 带有惹味既香辣感,但暂未尝到芝士的味道。如果当佢系一个辣味汤底,其实几惹味。
. 赞崎手打乌冬食落质感够滑,咬落颇弹牙,小妹觉得几好食。一路食既时候发现有黄色的车打芝士半溶的在乌冬上,有点点芝士的味道,但不明显。如果话佢系一碗普通既乌冬,整体黎讲真系几好食,但如果一心黎食芝士汤底既应该会失望,不过小妹都仲系觉得几钟意食。
. 自家制叉烧肉带有脂肪位,咬落质松软不柴,仲有阵阵酒香,好味; 溏心蛋方面都做得几好,溏心状态不俗带有浓郁蛋香,绝不输蚀比日式拉面店。
香脆既外层包住里头软绵绵既芋头茸,小妹一向都好钟意食,觉得好香口美味。
其实就系平时食放题个只芝士年糕,不过就觉得佢咬落无平时食开个种爆芝士既感觉,干左少少,但值得一赞系佢炸样无咁油腻,起码张吸油纸无咩油印。
大葱烧得刚刚好,咬落仍然鲜甜多汁,大葱咬落仍是爽的,好食。
因为图片上系两条完整既台湾肠,黎到系已经切成一片片既,初时仲以为系咪送错左,但原来确实无误。切成一片片后更能方便食用,而且台湾肠本身味道浓,经烤过后更加惹味。
一串六粒,还搽上少许烧汁,不用多讲,就系简单好食。
因为他想试便叫了一串,平时唔食皮既小妹都试左少少,鸡皮烧得够干身同脆,加埋五味粉,几惹味。