2018-02-25 73 浏览
开了不久的日本餐厅,主打omasaki ,质素高的选择。今天都嚟到呢到尝正嘅味道。讲到嘅时候见到师傅净系拆紧一只蟹,仲需要将蟹入边啲肉逐少逐少咁样拆出来,需要嘅时间,功夫同埋心思真系要好多。头盘有海胆豆腐,春荀,海虾。浅尝一下,带动味觉,为之后的盛宴作准备。深海池鱼,平时我都唔系咁钟意食呢只与因为我好惊食到佢𠮶阵腥味,但师父讲得岩,呢一种并不是腥味,系新鲜的鱼味,而且配上特制的酸汁,额外开胃。新鲜的赤贝,大大只,经过不小的工序才整出来的肉块显得相当矜贵。食嘅时候略为沾一沾柠檬,唔会影响原有嘅鲜味,又唔怕腥。金目鲷刺身,外边经过火烧,迫出油脂,配上饭,油脂感得宜。时令的鲭鱼,一款鱼有两种味道。新鲜吃的肉质烟韧,鲜味重。经烧过表面的,油被迫出,暖和的口感,别有一番风味。到了中拖罗,师父放上了新鲜的芥末蓉,不仅没有喧宾夺主嘅感觉反而令到中拖罗嘅油腻感全消。之后就系我最钟意食嘅大拖罗,正常来讲大拖罗嘅油脂分泌系非常之高,所以食落口会有好creamy 嘅感觉,食得多反而会腻,但系今次师傅用火烧过,包上紫菜,唔会腻之余,味道创新!烧银雪鱼,系我最钟意食嘅鱼。平时我对鱼真系冇乜兴趣。但系一讲到鳕鱼我

金目鲷刺身,外边经过火烧,迫出油脂,配上饭,油脂感得宜。

烧银雪鱼,系我最钟意食嘅鱼。平时我对鱼真系冇乜兴趣。但系一讲到鳕鱼我当堂可以成碟食晒,因为烧出嚟嘅肉滑溜之余,仲会有种香甜嘅味道,我十分中意。

再来就系蟹醋啫喱配蟹肉,就系我哋啱啱入嚟师傅用左好多心机整个只蟹,依家终于可以食落口啦。啫喱食落酸酸甜甜咁非常之开胃,配埋蟹肉嘅鲜甜, 锦上添花。

跟住就系寿司嘅阶段,左口鱼寿司薄切,肉烟韧鲜甜。

牡丹虾寿司,原只牡丹虾师傅即场切开起肉,食落去嘅虾肉非常之厚身,鲜甜。

炙烧赤睦鱼,口感比较软身。

北海道马冀海胆蟹脚寿司,本身用上成个蟹肉包住寿司饭已经系非常之重本嘅作品,再喺上面加埋两大片大大嘅马粪海胆,豪华矜贵得来又美味。

三文鱼子就是我只可以话系我朋友嘅最爱,一个人可以食到两件。

右口鱼边,左口鱼食得多,右口鱼原来都有个㖞。

拖罗手卷用上中拖罗,大拖罗中嘅肉整成吞拿鱼茸,整出嚟嘅质感又唔会太肥,又唔会偏瘦刚刚好。

就是完咗之后就到汤,用返头先食过嘅牡丹虾虾头再加上鱼煮咗好耐嘅汤,浓度十足,鲜甜味美,就算食到好饱都不容错过。

最后就系甜品,用上鸡蛋煮出嚟嘅,味道质感似蛋香嘅蛋糕。

仲有就系呢个紫薯焗布甸,虽然已经非常之饱。但系食完咸野又点可以冇个甜品做返结尾。

整个套餐所选用嘅食材真系非常之矜贵,而且新鲜,但系呢度嘅价钱唔贵,整出嚟嘅嘢食又有心思,真心值得黎试吓。