2023-04-18
餐厅:矶の水产 (观塘)地址:观塘海滨道133号万兆丰中心地下3号舖唔知有冇人同我一样钟意时不时去吓唔同嘅海滨吹吹风散吓步🚶🏻♂️,享受一吓繁嚣都市以外嘅宁静空间。早几日喺观塘海滨行完之后,偶然咁见到海滨道开咗一间都算新嘅日本餐厅——矶の水产 未入餐厅已经体验到浓厚嘅日本风格,餐厅里面放置咗好多旗帜🚩、酒樽、武士等由日本买返嚟嘅装饰摆设,迎合到香港人热爱日本文化嘅口味🇯🇵。餐厅主打时令刺身,每两三日就有唔同比较少见嘅新鲜飞机鱼返货✈️,最重要喺Keep住张单,2个星期内再去帮衬就可以享有85折优惠😍✝️炸樱花虾沙律 $78平时食沙律都喺以新鲜蔬果同肉类为主🥗,估唔到就咁加香炸过嘅樱花虾都几好食,同本身嘅沙律菜形成口感上嘅对比🆚,带嚟阵阵樱花虾香之余仲非常香口😋卷物叫咗个牛油果软壳蟹卷($88)同香辣吞拿鱼卷($78),一份有六件,馅料都几丰富,前者除咗有酥脆软壳蟹喺寿司卷中间之外,面头仲放咗牛油果🥑、三文鱼籽同沙律酱;吞拿鱼我个人几钟意🤩,外层用咗靓靓樱花米纸包裹住寿司饭,中间有一层紫菜包住香辣嘅吞拿鱼蓉,就算唔使蘸任何酱料都够晒惹味👍串烧一客有两串,叫咗牛舌串($98)同猪腩肉串($68
地址:观塘海滨道133号万兆丰中心地下3号舖
✝️炸樱花虾沙律 $78
卷物叫咗个牛油果软壳蟹卷($88)同香辣吞拿鱼卷($78),一份有六件,馅料都几丰富, 前者除咗有酥脆软壳蟹喺 寿司卷中间之外,面头仲放咗牛油果🥑、三文鱼籽同沙律酱; 吞拿鱼我个人几钟意🤩,外层用咗靓靓樱花米纸包裹住 寿司饭, 中间有一层紫菜包住香辣嘅吞拿鱼蓉,就算唔使蘸任何酱料都够晒惹味👍
串烧一客有两串,叫咗牛舌串($98)同猪腩肉串($68),未食已经闻到烧烤香味🔥, 烧到轻轻焦脆仲令串烧口感滋味提升,加上调味料嘅配搭,令人食唔停口,不过价钱嘅定位就好似高咗少少🤏
✝️蛋黄酱焗蚝 $98
一客有2只,将明太子蛋黄酱放上连壳嘅蚝上面拎去焗,用筷子刮出完整嘅蚝肉再一啖放入口🦪,咸香嘅口味难以抵挡😋
✝️牛肉乌冬 $88
用咗牛肉浓汤去煮嘅牛肉乌冬,食落每啖都有满满嘅牛脂香, 乌冬食落弹牙,牛肉份量都唔少🐮,为咗佢嘅汤底都值得一试🤓
最后叫咗个椰子雪糕($78)同桃雪葩($78)作结,呢两款甜品喺日式餐厅或者居酒屋都几常见,清香桃味配上雪条质感嘅雪葩🍑,香甜椰子配上绵滑雪糕🥥,依家呢个天气食就最啱☀️