2023-01-20 78 浏览
今日系年廿九,我终于收炉啦!既然收炉紧系要大吃特吃😂好彩有朋友今日唔洗食团年饭可以同我一齐dinner,大家都攰攰地所以就近近地系观塘食个dinner就返屋企休息😛.记得之前系观塘返工时有同事话有间餐厅既豉油鸡好正,我仲记得间餐厅个名叫秋意,因为我觉得个名几好听所以有印象(´▽`)虽然每次话想食某样野,但去到餐厅见到其他野又会想食😂唔得!我唔转!我系为左只鸡而黎架!最后都系叫其他野食,但系我都有叫到鸡架😂.秋意特色酸菜鱼(二人用) $178 配白饭两碗之前食既酸菜鱼大部分都唔太够味,但系呢到个酸菜鱼既汤底味道够哂正好有层次,岩入口既时候味道酸酸地,然后慢慢开始感受到辣味,再慢慢变麻😂本身岩岩食几啖我哋仲话唔算太辣,点知之后就越食越辣,过瘾!鱼肉份量都几多,鱼肉嫩滑得黎又爽脆,有少少似脆肉鲩,正!而家又有木耳,芽菜,,豆卜,薯粉等等既配菜,真系食到好饱,好满足!.秋意去骨豉油鸡 半只 $89平时食无骨鸡通常都系海南鸡,好少听其他鸡都会去骨!豉油鸡好入味,鸡皮滑喐喐鸡肉好嫩滑又唔肥,见到隔离枱个女人挑起哂鸡皮无食到,正所谓食鸡唔食皮,不如唔好食!鸡皮系精粹黎架嘛!.百香果柑桔密 $24第一
最后都系叫其他野食,但系我都有叫到鸡架😂

秋意特色酸菜鱼(二人用) $178 配白饭两碗

秋意去骨豉油鸡 半只 $89

百香果柑桔密 $24
第一次饮百香果既饮品系酸到痴线,但呢个岩我饮,沟左柑桔有少少甜味又唔会盖过有香果既味道
白桃乌龙茶 $24
茶包入面有桃粒,清清地唔错而且无糖茶够哂健康