2022-08-13
临近好友生日,目标要找一间高级嘅烧肉店庆祝一吓😋🌟 咁啱同事介绍喺铜锣湾糖街新晋食厦 Super+ 「宫崎肉本铺」首间海外分店,独家引入多次得奖嘅九州桜花牛。新店同时提供A5和牛烧肉半放题。价钱由每位$598起 到 $998今次拣咗「九州A5和牛特上套餐」$698 A5和牛拼盘属于一次性,其余小食,鸡,和牛内脏,猪,海鲜、蔬菜,主食和饮品都系无限追加😍 而且全都使用日本食材,万分期待😍!食店内近窗嘅一边座位自成一各,私隐度高,外望维园跑马地一带,景致开阳,环境舒服又加分😁👍🏻A5和牛拼盘虽然不是无限追加,但每一款都分量十足,霜降状油花极细致,纹理清晰如艺术品,目测每一件都系好高质嘅和牛。幸得店员帮手烧,令我哋可以专心享用美食😍,同时介绍配那款调味盐或酱汁较适合。顺序有不同和牛嘅部位,其中有几款都系较为稀有部位~🐮🐮🐮🐮🐮外后腿肉:入口软嫩,有肉汁😋内后腿肉:较滑身,网状脂肪分布较平均,大块薄身卷着一口吃下超级满足!五花腩:虽然有一定嘅厚度,但容易咬开,肉质软绵松化,油脂甘甜!肩里机:口感柔软,油花密布,最适合蘸樱花盐提升鲜味。肩口肉:同样油脂丰富,烧到有微焦已令脂肪溶化,口感味道特佳。
新店同时提供A5和牛烧肉半放题。
价钱由每位$598起 到 $998
食店内近窗嘅一边座位自成一各,私隐度高,外望维园跑马地一带,景致开阳,环境舒服又加分😁👍🏻 A5和牛拼盘虽然不是无限追加,但每一款都分量十足,霜降状油花极细致,纹理清晰如艺术品,目测每一件都系好高质嘅和牛。
外后腿肉:入口软嫩,有肉汁😋
肩里机:口感柔软,油花密布,最适合蘸樱花盐提升鲜味。
西冷:牛脂浓郁,配搭微甜酱汁比较合适
肉眼:油花和肉味同时澎湃!
和尚头: 稀有部位,脂肪不算太多入口冇咁油腻,也同时吃到肉嘅鲜味。
牛肋肉:稍微炙烤营造焦香效果,有嚼感绝对不韧。
和牛内脏都是每日三款限量出品。
我哋试咗牛肠同牛肝。
牛肠薄切,烤得微微焦香,脂肪完全溶化令外皮够脆,好吃得不似一般内脏,颠覆我对牛肠嘅感觉系又多肥膏又韧。
牛肝也十分出色,入口甘香😋烧汁略为调味烧过完全不觉有内脏的味道。
餐厅另一主打系来自九州熊本新泻嘅地鸡🐔
鸡皮:难得可以自己烧鸡皮而唔系已经烧好嘅串烧!竟然没有想像中嘅肥腻,而系有种爽弹嘅口感。
鸡皮饺子:口感再丰富一啲,包住美味嘅肉馅。
日式免治鸡肉软骨棒:加入软骨碎免治鸡肉又滑又香。
鸡肾:趁热食,好爽口唔硬,腌得又够入味!
🐠🦐🦀🦑🐙🐟🦪
海鲜方面:
樱花虾蛋黄酱帆立贝:酱汁已经妙绝,烧热过后更为惹味!😋
日本鱿鱼:鲜嫩够冧!👍🏻
小食、沙律:
山贼汁九州和牛米饼:山贼汁味道好浓郁,和牛碎甘香肥美!
芝士年糕:软糯嘅年糕内含流心嘅芝士!微微暖吃超软熟美味!
淮山松叶蟹肉沙律:淮山蓉做配搭口味独特。
荞麦冷面 :冷面够冰凉爽滑,冷面汁调味恰到好处。吃一口可解肉类嘅油腻😊
蔬菜方面:不能不点嘅日本粟米🌽,甜得来好有粟米味,没有好粗嘅纤维,冻食或者烧热加上牛油都是一绝!👍🏻👍🏻
觉得随便点一款小食都有惊喜!原汁原味嘅日本🇯🇵直送食材,精心制作👍🏻
饭类注明100%使用日本福井越光米🍚,成本特高⋯⋯吃日式烧肉配米饭系最佳配搭。
青苹果乳酸梳打,青苹果味道平衡。
连饮第二杯巨峰乳酸梳打,味道同样出色!
甜品唔使讲,都系日本直送嘅强项🍧🍨
自家制3.6特浓牛乳奶冻:奶味香浓劲幼滑,无论食到几饱都可以重新嚟过😍
云呢拿雪糕: 原装packing,浓郁嘅云呢拿味道,继续日本feel🇯🇵
除了经典高质嘅和牛,小食同样不能错过,推介款式尤其令你滋味难忘!假如时间长一点会更加尽兴😋