2018-08-21 48 浏览
成日觉得系日本是但行入一间拉面舖都会好好食,估唔到喺大埔误打误撞发现一间价钱平民又好食嘅拉面小店,拍得上日本拉面舖。店内装修唔算太过精致,但胜在坐得舒服,环境都算舒适。呢度嘅午市套餐非常抵食,唔使加一之余仲包埋嘢饮同埋小食。我叫咗个香滑豚骨原味拉面,配日式煎饺子。枱面上亦有芝麻同埋辣芽菜俾大家调味,非常细心。值得一赞嘅系店内上菜速度非常之快,落完单唔使点等就有得食。汤底有浓厚嘅猪骨味道,钟意食再浓啲嘅可以选择佢嘅特浓汤底,而香滑汤底对我来讲就啱啱好,唔会食完觉得好口渴。入面配有两旧叉烧,肉质几嫩滑,最紧要系肥厚适中,唔会好韧或好腻,好想食多几旧博多拉面通常都系用细面,我选择嘅硬度系普通,呢碗面保持到细面稍为有啲硬嘅口感。我对呢碗面嘅叉烧,汤底同埋细面都非常满意。跟餐嘅饺子外皮煎得相当香脆。最后仲附上柠檬蜜糖作为饭后嘅小甜点

店内装修唔算太过精致,但胜在坐得舒服,环境都算舒适。

枱面上亦有芝麻同埋辣芽菜俾大家调味,非常细心。

跟餐嘅饺子外皮煎得相当香脆。

最后仲附上柠檬蜜糖作为饭后嘅小甜点

• 豚骨原味拉面