2021-07-15
响香港想打边炉既话真系好容易,但想揾返个出色既汤底去打边炉既话,除非系用贵价材料去配搭否则都几难。今晚小编经朋友介绍下话呢间靓煲皇既汤底好得,就梗系去试下啦。靓煲皇位于旺角既边陲地区 (旺角街市附近),如果由旺角站或者奥运站行过去其实都系差唔多时间 (旺角站近少少)。由于门面比较少,虽然系向街既地铺但记得要细心去睇下呀。 (如果钟意边打边炉边呼吸「新鲜空气」既话,响露天位食都唔错既)一坐低店员就会即刻准备酱油材料俾我地混酱,特别介绍辣椒粒都真系几辣,如果比较受唔到太辣既朋友记得唔好落太多喇。汤底方面,靓煲皇拥有唔少既皇牌汤底,包括利用大量扇贝煲成既「靓煲皇」﹑利用唔同中药材料煲成既「药膳宫庭鸡煲」,而小编今次所试既,就系「毛桃椰青鸡煲」。「毛桃椰青鸡煲($238)」利用大约半只鸡既材料,再配以大量椰肉同五指毛桃而制成。上煲既时候已经闻到阵阵既椰子香味,揭开煲盖后椰子既香味更加传至整张枱其他朋友既鼻入面;小编强烈建议大家可以响放其他食材之前,先吹两啖椰子鸡汤,因为你一定会发觉汤底充满椰子水既味道,再配合鸡煮熟后所散发出黎既甜味,令整个汤底非常好饮! 至于食材方面,小编会推介靓煲皇既炸响铃
至于食材方面,小编会推介靓煲皇既炸响铃﹑炸鱼皮,以及虾滑与墨鱼滑。炸响铃及炸鱼皮都系新鲜炸出黎,食落去仲有少少既余温,而如果你放入汤底灼2-3秒既话更加会吸到椰子汤既甜味而更好食! 虾滑与墨鱼滑既质地都系偏向实而无咩粉响度,都几真材实料架!
但小编就唔太建议丸类既食材,可能系因为唔新鲜或其他原因,小编试哂四宝丸入面四款既丸,不约而合都食到唔新鲜既腥味,令你减低食欲。
至于其他食材既质素都算唔错,牛胸爽 (牛白肉)更加系牛肉黎讲既稀少部位,可以值得一试! 牛炸