2018-03-20
特登黎试下驰名炸鱼薯条,点知老板今晚有野做要早收,咁外卖都好啦,老板都肯即刻炸一份比我地。今晚西贡特别大风,我地揾左个细风小小既位坐低,赶系大风吹冻晒d野食前食晒佢地,如果系坐室内,我先唔舍得食得咁快。点左一份细炸鱼薯条 ($80),两大块鱼,接近廿条粗薯条,条条都两只食指贴埋咁粗,我地两个人share都食饱左7成。炸鱼真系名不虚传,系我食过第二好既fish’n chips,(第一系前年英国文化节入面,英国过黎既pop-up fish’n chips档,都唔知叫咩名,所以西贡呢度算系全港最好之一喇。) 好食在于外皮又薄又少少松脆,有好浓郁既牛油味,鱼肉味道好淡,但系充满肉汁,热辣辣既鱼肉汁同牛油结合,系好窝心既味道。鱼块质地软熟,好易吉烂,用手成块拎住就食得干净利落好多。鱼肉味道淡,他他酱系好好既补充,主要味道系好强劲既蒜蓉味,又有小小柠檬味中和一下,无咁漏,下次要加$10要多份。薯条就比较普通,无乜炸过,唔系太香口,似系长条形既焗薯,味道温和暖胃。咁高质素既炸鱼薯条,下次一定要系餐厅入面慢慢叹,唔好食得咁急。