2021-09-27
响铜锣湾新开左东京米之莲星级餐厅金色不如归香港嘅姊妹店。比IFC金色不如归似乎更有特色,除咗佢哋招牌拉面外,呢度其中一个主题系牡蛎,即系𧐢。晚饭时间经常大排长龙,今日星期五晚七点前到达有时竟然有位。呢度食嘅𧐢都系煮熟嘅,第一道似系寿司形式嘅,用味付紫菜包住寿司饭同渍左既𧐢,𧐢嘅香味好浓烈,鲜味留在口内久久不散。牡蛎野菜天妇罗有两只𧐢同3块野菜。除咗𧐢之外,其中一件野菜系明太子酿秋葵,感觉好惊喜。虽然未比未必比得上高级既天妇罗专门店,但一啲都唔失色。呢未沾左酱汁嘅𧐢串烧,可能因为我哋冇饮酒,感觉就咸咗一啲。吉列芝士一口豚都非常唔错,不过冇比较冇伤害,相对来讲附近申子居酒屋嘅吉列芝士豚就实在出色太多。牛舌丼细细个,适合唔系食太多饭嘅OL。满满嘅蛋汁令人好开心,白松露油亦都冇盖过牛舌嘅香味,不过我就觉得牛舌太韧,唔系太咬得开。华味鸟都好食,鸡肉松软有香味豚肉饺子就普普通通不过不失反而佢嘅招牌拉面,慢煮叉烧同汤底都唔错,但就觉得冇乜特别,可以专注吃牡蛎🦪菜式。座位唔算好舒服,但食物质素唔错,如果唔使排队,整体来讲系令人满意嘅一餐。
晚饭时间经常大排长龙,今日星期五晚七点前到达有时竟然有位。
呢未沾左酱汁嘅𧐢串烧,可能因为我哋冇饮酒,感觉就咸咗一啲。
华味鸟都好食,鸡肉松软有香味
豚肉饺子就普普通通不过不失