Pici 一直系我的心水餐厅,想试下呢度出名的手工意粉。衬今晚早放工,咁岩又推出左新Menu – Seafood Volume 2,咁决定黎试下。睇完Menu后,发觉有唔少野都想试,所以最后决定跟随服务员推介的Tasting Menu,每都只系 $298,已经包括2款前菜、3款意粉同埋2款甜品,而如果想试今个月新推出的车厘茄蓝龙虾宽扁蛋面都只系加$40蚊。<粉红生虾他他>生虾就食得多,但生虾他他就真系第一次食。生虾够新鲜,肉质爽弹,配上西柚、橙粒提升甜味同酸味,唔会咁单调。而且份量都几多,啖啖虾肉好正。<香草番茄酱青口>一上枱已经香喷喷,番茄酱香浓带酸、够惹味,青口又索晒汁入晒味,系一道开胃前菜。<车厘茄蓝龙虾宽扁蛋面>之后就试主菜,Pici主打手工意粉,咁当然唔可以错过。首先呢度的意粉食得出好真材实料,扁蛋面充满蛋香,质感做到Al Dente的口感。而蓝龙虾肉新鲜爽弹,调味都唔错,除左蓝龙虾尾外,其余的龙虾肉都放埋系意粉当中,加埋少少芝士味,挂晒汁,够晒浓郁。加上食到有少少酒味,我估系煮龙虾时加上去,味道层次更加复杂。<慢煮牛面

<粉红生虾他他>

<香草番茄酱青口>

<车厘茄蓝龙虾宽扁蛋面>

<慢煮牛面颊寛带面>

慢煮牛面颊寛带面都系呢度的Signature Dish之一,寛带面比宽扁蛋面更阔,所以口感更加明显。牛面颊好淋,除左牛面颊粒外,还有将牛面颊碎肉加入酱汁,所以充满牛肉香味,配上碎芝士,令你食到停唔到口。

<车厘茄大虾意大利云吞>

其实我麻麻地意大利云吞,因为觉得细细粒食落去唔够过瘾。不过呢度的意大利云吞应该「Localized」左,Size系同香港平时食开的云吞无异。味道方面都有惊喜,馅料丰富,充满虾肉,已经相当浓味。另外配上两只大虾,依旧新鲜弹牙,配上车厘茄酱,为佳肴增添一丝酸度,令𩠌菜不致于食到腻的感觉。

<焦糖香蕉Tiramisu‧意式奶冻>

焦糖香蕉Tiramisu几有创意,食落比传统的Tiramisu无咁腬。而意式奶冻唔太甜,配上杂莓酱酸酸地几开胃,为呢顿晚餐画上一个完美句号。

整体而言,Pici经常会有新Menu,令人食极都唔会厌,主打的手工意粉质量高,价钱亦都合理,尤其推介Tasting Menu。另外亦都要称赞一下呢度的经理同服务员,唔全程有好好服务外,仲每道菜问你意见,讲以为自己去左五星级酒店Fine Dining。